lauantai 6. heinäkuuta 2013

HS: Eurooppa sulki ovensa syyrialaispakolaisilta

Helsingin Sanomat: Eurooppa sulki ovensa syyrialaispakolaisilta 6.7.2013
Helsingin Sanomat: UM: Moni syyrialaispakolainen ei täytä viisumikriteerejä
Helsingin Sanomat: Pakolaisleireillä syyrialaisten katkeruus on käsin kosketeltavaa

Syyrialaisten on lähes mahdotonta saada viisumia Schengen-alueelle. Siksi he eivät voi hakea turvapaikkaa.

Euroopan komissio on pyytänyt EU-maita suhtautumaan "avokätisesti" syyrialaisten perheenjäsenten viisumianomuksiin. Schengen-säännöt kuitenkin kieltävät antamasta viisumia henkilölle, jonka kotiinpaluu on epävarmaa.

"Päivi Räsäselle haluaisin sanoa, että kyllä ainakin jotkut syyrialaiset olisivat tänne tulossa, jos vain pääsisivät. Mutta Suomi ei myönnä viisumia!" Ecevit Akinci sanoo samalla, kun hän pyörittää keittiössään pyöreitä lättyjä.

Nan-leipiä paistetaan helsinkiläisessä lähiössä yötä myöten, jotta Akinci ja hänen vaimonsa Mediya ehtivät taas aamukuudeksi Helsingin Kauppatorille niitä myymään.

Falafelit paistetaan vasta aamuyöllä. Välillä nukutaan muutama tunti.

Viime viikolla sisäministeri Päivi Räsänen (kd) sanoi, etteivät Syyrian pakolaiset halua Suomeen. Räsänen vetosi tilastoihin, joiden mukaan Suomeen on sisällissodan jatkuessa tullut vain runsaat 300 syyrialaisia turvapaikanhakijaa.

Syynä on myös viisumin saannin vaikeus. Turvapaikkaa ei voi anoa, ellei pääse matkustamaan Suomen rajalle, ja se taas ei onnistu ilman viisumia.

Ongelma ei koske pelkästään Suomea, vaan syyrialaisten on tällä hetkellä lähes mahdotonta saada Schengen-viisumia, jotta he voisivat matkustaa Eurooppaan sukulaisvierailulle tai turvapaikkaa hakemaan.

Schengen-säännösten mukaan viisumia ei voi myöntää, jos on epäilys, että henkilö hakee turvapaikkaa, tai hänen kotiinpaluunsa on muuten epävarmaa.

Turvapaikanhakijoista EU-maat taas ovat jo sopineet, että heitä ei tällä hetkellä palauteta Syyriaan.

Akinci on itse Turkin kurdi, mutta vaimo on kotoisin Syyrian puolelta rajaa. Vaimon neljä sukulaista – isä, äiti, veli ja veljen tytär – anoivat keväällä Ankarassa viisumeita Suomeen, mutta niitä ei heille myönnetty.

Sukulaiset matkustivat Ankaraan kaukaa Turkin kurdialueelta, odottivat päätöstä viikon ajan hotellissa ja maksoivat viisumeista pari sataa euroa. Summaa ei palautettu.

Akincien mukaan lähetystöstä sanottiin heille, että käytännössä yksikään Euroopan maa ei tällä hetkellä myönnä syyrialaisille viisumia.

Tilanne aiheuttaa suurta tuskaa niille Euroopassa asuville syyrialaisille, joka haluaisivat tarjota sukulaisilleen hengähdyspaikkaa poissa sodan jaloista tai leireiltä.

EU:n komissio ja sen ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton vaativatkin vastikään, että syyrialaisten pääsyä Eurooppaan pitäisi helpottaa.

Komission mukaan EU-maiden pitäisi ottaa vastaan EU:n ulkorajoille pyrkiviä pakolaisia ja myöntää EU-maissa asuvien syyrilaisten sukulaisille viisumeita mahdollisimman "avokätisesti".

Komission mukaan tällä hetkellä ei myöskään ole asianmukaista vaatia Syyriasta tulevilta kauttakulkuviisumia, jos he ovat läpikulkumatkalla johonkin toiseen maahan.

Myös pakolaisjärjestöjen toive on, että viisumeita myönnettäisiin nykyistä avokätisemmin.

Nykykäytäntö kun kannustaa pakolaisia hakeutumaan turvapaikanhakijoiksi laittomasti salakuljettajien avustamina.

Esimerkiksi lentoyhtiöt eivät ota matkustajiksi viisumittomia, mikä johtaa laittomien matkareittien käyttöön.

"Ilman viisumia Euroopan läpi matkustaminen maksaa helposti 15 000 euroa ja on todella vaarallista", Akincit sanovat.

Heillä on siitä kokemusta. Molemmat ovat saapuneet Suomeen turvapaikanhakijoina, salakuljettajien avustuksella.

OIKAISU
Mediya Akincin sukulaiset eivät anoneet Ankaran lähetystössä viisumeita, kuten sivulla A6 väitettiin lauantaina 6. heinäkuuta. Heille oli ilmoitettu suoraan, ettei niitä myönnetä heille.

Suomi auttaa paikan päällä
- Noin 1,6 miljoonaa syyrialaista on paennut maan ulkopuolelle. Syyrian sisällissota alkoi vuonna 2011.
- YK on pyytänyt EU-maita ottamaan vastaan 10 000 Syyrian pakolaista.
- Suomi on antanut Syyrian kriisistä kärsiville 12 miljoonaa euroa paikan päällä käytettäväksi.
- Suomi on tarjonnut 51:ttä hätäpaikkaa syyrian pakolaisille.

_______________________________________

Helsingin Sanomat: UM: Moni syyrialaispakolainen ei täytä viisumikriteerejä

Ulkoministeriössä ei vielä ole pohdittu, voitaisiinko syyrialaisten tuloa Suomeen helpottaa.

Ulkoministeriön passi- ja viisumiyksikön päällikön sijainen Kim Kuivalainen ei vahvista, että Suomi tai muut EU-maat olisivat tehneet yhteistä linjausta, jonka perustella syyrialaisille ei myönnettäisi viisumeita. "Kaikki viisumianomukset tutkitaan yksilöllisesti, mutta kovin monelle viisumia ei voida myöntää juuri siksi, että paluuehdot eivät täyty", Kuivalainen sanoo.

Ammanissa Jordaniassa sijaitsevan Ruotsin suurlähetystön maahanmuutosta vastaava lähetystöneuvos Gunilla Hjort sanoo, että Ruotsi antaa syyrialaisille viisumeja, jos kriteerit täyttyvät.

"Syyrian tilanne on kuitenkin nyt sellainen, että hakijan voi olla vaikea todistaa, että matkan tarkoitus on lyhyt vierailu ja että aikomuksena on palata Syyriaan vierailun päätyttyä."

Vuonna 2011 syyrialaisille myönnettiin Suomeen kaikkiaan 124 viisumia. Viime vuonna kokonaismäärä oli 88, joista 58 myönnettiin Syyrian Damaskoksessa ja lähimaissa. Tänä vuonna Ankarassa, Nikosiassa, Abu Dhabissa ja Riadissa on myönnetty syyrialaisille yhteensä vasta 16 viisumia.

Ankarassa viisumianomusten määrä on viime kuukausina ollut kasvussa, koska Damaskoksen lähetystö on vuoden 2012 aikana suljettu. Kuivalaisen mukaan viisumianomusten kokonaismäärä ei kuitenkaan ole kasvanut edellisvuosista.

Euroopan komissio ja ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton pyysivät vastikään, että EU-maat myöntäisivät viisumeita syyrialaisille nykyistä avokätisemmin.

Kuivalaisen mukaan komission pyyntö on luontevaa jatkoa Syyrian kriisistä Euroopassa käytävään keskusteluun. Suomi ei ole, ainakaan vielä, päättänyt toimia mitenkään.

Joillakin EU-mailla on mahdollisuus myöntää kansallisia viisumeita. Suomi ei myönnä niitä, mutta se voisi myöntää niin sanottuja alueellisesti rajattuja viisumeita. Lähetystöjä ei ole siihen kuitenkaan ohjeistettu.

Erityisistä humanitaarisista syistä tai kansainvälisten velvoitteiden noudattamiseksi Schengenin säännöt sallivat myös viisumisääntöjen venyttämisen, jos mailla on siihen poliittista halua.

Turvapaikan hakuun viisumia ei saa
- Syyrialaiset tarvitsevat Suomeen Schengen-viisumin. Erityistapauksissa voidaan myöntää myös alueellinen viisumi, joka on voimassa vain Suomessa.
- Viisumin saa korkeintaan kolmen kuukauden pituiselle matkalle.
- Viisumin epäämisperusteita ovat mm. henkilöön liittyvä turvallisuusriski tai epäily siitä, että hän hakisi Suomesta turvapaikkaa.