keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Maahanmuuttovirasto: Vastaanottokeskusten majoituspaikkoja karsitaan ja Punkalaitumen ryhmäkoti lakkautetaan

Maahanmuuttovirasto: Vastaanottokeskusten majoituspaikkoja karsitaan ja Punkalaitumen ryhmäkoti lakkautetaan 4.12.2013

Maahanmuuttovirasto vähentää alkuvuoden aikana yhteensä 160 majoituspaikkaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista. Lisäksi Punkalaitumen ryhmäkoti lakkautetaan kokonaan 1.2.2014 alkaen.

Vastaanottopaikkoja vähennetään, koska vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä runsaasti vapaita paikkoja. Vastaanottokeskusten yhteensä noin 2 880 majoituspaikasta noin 560 on vapaana. Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole viime vuodesta laskenut, mutta nykyisin hakijat poistuvat vastaanoton piiristä aiempaa nopeammin.

Yksin tulevien alaikäisten määrä on vähentynyt

Ilman huoltajaa tulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen aiempia vuosia vähemmän ja vastaanottokeskusten alaikäisyksiköt ovat vajaakäytössä. Tällä hetkellä alaikäisten majoituspaikoista on käytössä keskimäärin 57 prosenttia.

Punkalaitumen ryhmäkodissa on 14 majoituspaikkaa ilman huoltajaa tulleille alaikäisille turvapaikanhakijoille. Viime toukokuussa majoituspaikkoja vähennettiin seitsemällä.

Punkalaitumen yksikön lakkauttamisen jälkeen ryhmäkoteihin ja tukiasumisyksikköihin jää yhteensä 126 alaikäisten turvapaikanhakijoiden majoituspaikkaa.

Helsingin ja Oulun vastaanottokeskuksissa paikkoja karsitaan 1.1.2014 alkaen. Helsingissä majoituspaikkoja vähennetään Punavuoren ja Kallion yksiköistä. Kummastakin yksiköstä vähennetään 50 paikkaa. Oulun vastaanottokeskuksesta vähennetään yhteensä 60 paikkaa.

Uusia majoituspaikkoja voidaan tarvittaessa perustaa nopeasti

Turvapaikanhakijoiden vastaanottoa ohjaavassa Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikössä seurataan tarkasti, kuinka hakijamäärät ja -profiilit vaihtelevat paitsi Suomessa, myös muissa Pohjoismaissa. Tiiviin tarkkailun alla on myös turvapaikanhakijoiden keskeisten lähtömaiden tilanteen kehitys ja sen mahdolliset vaikutukset pakolaisvirtoihin ja lopulta Suomeen. Tarvittaessa uusia majoituspaikkoja pystytään perustamaan nopeasti.

Alustavien tilastojen mukaan Suomesta haki turvapaikkaa tammi–marraskuussa 2 954 henkilöä, mikä on 4 prosenttia edellisvuoden vastaavaa lukua enemmän (1–11/2012: 2834).

Lisätietoja medialle
ylitarkastaja Veikko Pyykkönen, vastaanottoyksikkö