torstai 5. joulukuuta 2013

Keskisuomalainen: Suomesta lähtee paljon taistelijoita Syyriaan

Keskisuomalainen: Suomesta lähtee paljon taistelijoita Syyriaan 5.12.2013
Keskisuomalainen, pääkirjoitus: Uskonsotien veto on riski

Syyrian sisällissotaan on lähtenyt runsaasti taistelijoita Euroopasta. Kahdestatoista muslimiväestöltään merkittävästä Euroopan maasta on lähtenyt taisteluihin 1 100-1 800 vapaaehtoista.

Tiedot perustuvat Norjan valtiollisen puolustustutkimuskeskuksen FFI:n selvitykseen. Selvityksen mukaan lähtijöiden määrä on suurempi kuin muissa viime vuosikymmenten konflikteissa yhteensä.

Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa muslimiväestön pienuuden takia. Tutkimusta johtanut Thomas Hegghammer sanoo kuitenkin, että Suomesta lähteneiden määrä on suhteessa Euroopan suurin, jos sitä verrataan maassa asuvien muslimien määrään. Sisäministeriö on arvioinut, että Suomesta on lähtenyt sotaan noin 20 ihmistä.

Tutkija kehottaa varovaisuuteen johtopäätöksissä.

- Belgiassa on pikkukaupunkeja, jotka ovat lähettäneet Syyriaan enemmän taistelijoita kuin koko Suomi, hän sanoo.

_______________________________

Keskisuomalainen, pääkirjoitus: Uskonsotien veto on riski

Suomesta on lähtenyt Syyrian sisällissotaan enemmän taistelijoita kuin ehkä mistään muusta Euroopan maasta suhteutettuna maamme muslimiväestöön. Sisäministeriön lukujen mukaan lähtijöitä on ollut 20. Norjan valtiollisen puolustustutkimuskeskuksen FFI:n mukaan 12:sta muslimiväestöltään merkittävästä Euroopan maasta on lähtenyt Syyrian sotaan vähintään 1100 mutta mahdollisesti jopa 1800 vapaaehtoista taistelijaa.

Suomessa on vähän ulkomaalaisia. Muslimiyhteisömme koko on 60 000 ihmistä.

Suomessa on silti suuri somaliyhteisö, jonka jäsenistä moni on lähtöisin alueilta, joilla nykyisin on al-Shabaabin toimintaa. Tämä yhteys on terrorismiriski ja voi tuottaa myös taisteluhalukkuutta uskonsotiin muualla maailmassa. Suomeen tulleet somalit olivat aluksi koulutettuja eli lääkäreitä tai vastaavia, mutta pakolaisuuden seuraavissa aalloissa tulijoiden luonne muuttui. Ihmiset tulivat alueilta, joissa koulutustaso oli heikko ja näin myös al-Shabaabin kaltaisille liikkeille kasvupohja olemassa.

Uskonsotien ja ideologisten taistelujen tulo Suomessa asuvien ihmisten yhteisöihin on riski. Suomesta Syyriaan lähteneistä kaksi on jo kuollut. Sodan pitkittyminen voi radikalisoida asenteita maahanmuuttajayhteisöissä.