perjantai 13. joulukuuta 2013

Helsingin Sanomat: Amnesty: EU on epäonnistunut Syyrian pakolaisten sijoittamisessa

Helsingin Sanomat: Amnesty: EU on epäonnistunut Syyrian pakolaisten sijoittamisessa 13.12.2013

Euroopan johtajat ovat epäonnistuneet pahasti Syyrian pakolaisten auttamisessa ja sijoittamisessa, ihmisoikeusjärjestö Amnesty sanoo. Vain kymmenen EU:n jäsenmaata on luvannut vastaanottaa pakolaisia ja nekin vähäiset 12 000, Amnesty moittii kansainvälisessä raportissaan.

Muut kahdeksantoista jäsenmaata, mukaan lukien Britannia ja Italia, eivät ole tehneet minkäänlaisia sijoittamissitoumuksia.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan yli 2,3 miljoonaa syyrialaista on paennut maasta. Lähes kaksi vuotta kestäneen sisällissodan aikana lähes joka kolmas syyrialainen on joutunut jättämään kotinsa. Todellisen pakolaisten määrän uskotaan olevan vielä suurempi, sillä UNHCR:n luvut perustuvat rekisteröityihin tapauksiin.

Suurin osa syyrialaisista on paennut naapurimaihin, Libanoniin, Jordaniaan, Turkkiin, Irakiin ja Egyptiin.

Amnestyn mukaan kansainvälinen yhteisö ja EU eivät ole tehneet omaa humanitaarista osuuttaan arabikeväänä alkaneen kriisin hoidossa. Esimerkiksi EU-jäsenmaiden välillä on suuria eroja siinä, ketkä ottavat syyrialaispakolaisia vastaan ja kuinka paljon.

Suurimman osan EU:n pakolaispaikoista tarjoaa Saksa. Se on tänä vuonna ottanut vastaan 1 000 syyrialaista ja luvannut 9 000 pakolaispaikkaa lisää.

Se moninkertaisesti verrattuna muihin maihin, jotka ovat luvanneet vastaanottaa yhteensä 2 340 syyrialaista.

Pohjoismaista Norja, Suomi ja Ruotsi ovat tarkastaneet pakolaiskiintiöitään. Norja on luvannut sijoittaa 1 000, Suomi 500 ja Ruotsi 400 syyrialaispakolaista lisää.

Ruotsi tarjosi syyskuussa, EU-maista ensimmäisenä, vakituisen oleskelupaikan syyrialaispakolaisille. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan yli 14 000 syyrialaista on hakenut maasta turvapaikkaa kahden vuoden aikana.

Myös Ranska ja Itävalta ovat luvanneet sijoittaa 500 syyrialaispakolaista.

Kahden vuoden aikana yli 50 000 syyrialaista on hakenut turvapaikkaa EU-maista, UNHCR kertoo.

UNHCR:n 30 000 paikan tavoitteesta ollaan kuitenkin vielä kaukana. Se on vedonnut länsimaihin, jotta loput 15 000 pakolaispaikkaa löytyisivät ensi vuoden loppuun mennessä.

EU-jäsenmaiden lisäksi Australia ja Kanada ovat luvanneet apua pakolaisten sijoittamiseen.

YK kiirehtii parhaillaan varustamaan Lähi-idän pakolaisleirejään ankaran talvimyrskyn varalta. Hyytävä sää kuritti teltoista ja keskeneräisistä rakennuksista koostuvien pakolaisleirien asukkaita Libanonissa jo tänään.

Meteorologit ovat ennustaneet Lähi-itään ankarinta ja kylmintä talvea 100 vuoteen.