perjantai 13. joulukuuta 2013

Pohjolan Sanomat: Immosen tilastoihin joutuisivat kaikki

Pohjolan Sanomat: Immosen tilastoihin joutuisivat kaikki 13.12.2013

Perussuomalaisten oululainen kansanedustaja Olli Immonen ehdottaa, että Suomessa järjestettäisiin joka viides vuosi väestönlaskenta, jossa tilastoitaisiin eri etnisiin ryhmiin kuuluvien ihmisten määrä. Tilastoihin merkittäisiin myös Suomessa syntyneet, joiden vanhemmat ovat ulkomaalaisia.

Immosen keskiviikkona jättämässä kirjallisessa kysymyksessä tilastointia perustellaan maahanmuuton lisääntymisellä. Jos etniset ryhmät tunnistetaan, se antaa Immosen mukaan mahdollisuuden ottaa paremmin huomioon eri ryhmiin liittyvät asiat yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Esitys sai tuoreeltaan jyrkän tuomion. Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen totesi, että etnisten ryhmien tilastointi ei ole Suomen lain mukaista.

Rotuun tai etnisyyteen liittyvät ovat arkaluontoisia henkilötietoja, joita lain mukaan saa kerätä vain poikkeustilanteissa.

Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Päivi Mattilan mukaan tilastointi voisi olla perusteltua, jos sillä olisi selkeä tavoite. Sellainen voisi olla esimerkiksi oikeuksien ja palvelujen edistäminen. Mattila ei löydä sellaisia tavoitteita Immosen ehdotuksesta.

Epäilyjen heräämisessä ei sinällään ole ihmettelemistä. Perussuomalaiset suhtautuu eduskuntapuolueista selvästi kriittisimmin maahanmuuttoon, ja Olli Immonen on puolueen aivan maahanmuuttovastaisinta siipeä.

Käytännössä kaikki Immosen maahanmuuttoon ja -muuttajiin liittyvät ulostulot ja kannanotot ovat olleet heitä kohtaan kielteisiä.

Vaikka etnisiä ryhmiä ei virallisesti tilastoida Suomessa, tilastokeskus tilastoi kaikki Suomessa asuvat kansalaisuuden ja kielen mukaan.

Käytännössä viranomaisilla on tieto muun muassa eri etnisten ryhmien koosta.

Se tieto on myös tarpeellista muun muassa ulkomaalaispolitiikan suunnittelussa. Hyvä, onnistunut politiikka pohjaa asiatietoon. Immosen esittämä tilastointitapa – paitsi että on laiton – menee kuitenkin räikeästi yli kaiken asiallisen tarpeen.

Immosen mielestä viiden vuoden välein tilastoihin kerättävien etnisten ryhmien nimikkeitä voisivat olla suomensuomalainen, suomenruotsalainen, saamelainen, romani, muu eurooppalainen, afrikkalainen, aasialainen ja monimuotoinen etninen tausta. Ja kaikki loput Immonen sijoittaisi ryhmään ”muu etninen tausta”.