maanantai 30. joulukuuta 2013

Iltalehti: Vähemmistövaltuutettu ryhtyy valvomaan ulkomaalaisten poistamista maasta

Iltalehti/STT: Vähemmistövaltuutettu ryhtyy valvomaan ulkomaalaisten poistamista maasta 30.12.2013
Sisäministeriön tiedote: Vähemmistövaltuutettu valvoo jatkossa ulkomaalaisten palautuksia

Tähän asti mikään taho ei ole valvonut kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden poistamista maasta.

Poistamisten täytäntöönpanosta vastaa poliisi.

Viime vuonna Suomesta joutui lähtemään noin 2 400 henkilöä. Maasta joutuu poistumaan joko käännyttämisen tai maasta karkottamisen seurauksena.


_____________________

Sisäministeriön tiedote: Vähemmistövaltuutettu valvoo jatkossa ulkomaalaisten palautuksia

Vähemmistövaltuutetulla on vuoden alusta alkaen toimivalta valvoa ulkomaalaisen maasta poistamista. Muutos liittyy Schengenin rajasäännöstön, paluudirektiivin ja EU:n matkustusasiakirjapäätöksen ja Suomen lainsäädännön yhteensovittamiseen.

Valtioneuvosto esitti lain muutosten vahvistamista tänään ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki 30.12.2013. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2014.

EU-asetusten ja Suomen lainsäädännön yhteensovittamisen myötä ulkomaalaislakiin lisättiin myös uusia käsitteitä, kuten pääsyn epääminen. Ulkomaalaisen pääsy voidaan evätä rajanylityksen yhteydessä, jos henkilö ei täytä maahantulon edellytyksiä ja oleskelu kestää alle kolme kuukautta.

Läpinäkyvyyttä maasta poistamisen toimeenpanoon

Nykyisin maasta poistamisten täytäntöönpanosta vastaa Suomessa poliisi. Vuonna 2012 Suomesta poistettiin 2 362 henkilöä. Ulkomaalaisen maasta poistaminen perustuu joko käännyttämistä tai maasta karkottamista koskevaan päätökseen. Tähän asti mikään ulkopuolinen taho ei Suomessa ole valvonut maasta poistamisen täytäntöönpanoa.

Lain muutosten tavoitteena on kehittää maasta poistamisen valvontaa, lisätä toiminnan läpinäkyvyyttä ja vahvistaa sekä palautettavien henkilöiden että heidän saattajiensa oikeusturvaa. Komissio on korostanut laillisuusvalvonnasta vastaavan tahon itsenäistäroolia suhteessa tahoon, joka käytännössä toimeenpanee palautukset.

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden alusta, mutta matkustusasiakirjoja koskevat ulkomaalaislain muutokset tulevat kuitenkin voimaan myöhemmin säädettävänä ajankohtana.

Lue lisää: www.intermin.fi/fi/lainvalmistelu/muut_lainvalmisteluhankkeet/ulkomaalaislaki_ja_schengenin_rajasaannosto