tiistai 3. joulukuuta 2013

Yle: Mr. Maahanmuuttaja: suomalaiset vanhukset ovat minun elämänurani

Yle: Mr. Maahanmuuttaja: suomalaiset vanhukset ovat minun elämänurani 3.12.2013
Ilta-Sanomat: Mr Maahanmuuttaja on palkittu positiivisuudesta
Suomen Pakolaisavun tiedote: Mr. Maahanmuuttaja haluaa kehittää vanhustenhoitoa Suomessa 2.12.2013

Suomen Pakolaisapu jakoi Mr. Maahanmuuttaja -tunnustuspalkinnon tänä vuonna toista kertaa. Nyt palkinnon sai intialaistaustaiselle lähihoitajalle ja kunnallispoliitikolle Ranjith Kumar Prabhakaranille.

Ranjith Kumar suorittaa sairaanhoitajan jatko-opintoihinsa kuuluvaa harjoittelujaksoa Hämeenlinnan keskussairaalan ortopedian osastolla. Aiemmin hän on työskennellyt Suomessa muun muassa vanhainkodissa.

– Kyllä tämä Mr. Maahanmuuttaja -tunnustus on tunnustus suomalaisille vanhuksille. Minun elämäni, urani ja työni täällä Suomessa on vanhusten kanssa oleminen. Se merkitsee minulle paljon, ja siksi se on kunnia meidän vanhuksille. Vanhoilta ihmisiltä saan paljon energiaa heidän elämänkokemuksensa takia.

"Give respect and take respect"

– Voin olla vaikka maahanmuuttajuuden mannekiini. Suomeen tuleminen ja oikean ihmisen löytäminen on kehittänyt elämässäni paljon positiivista ajattelua. Vaikka opin lapsuudessani hyviä asioita, niin vasta Suomessa ne muuttuivat käytännöksi.

– Mahatma Gandhilla oli sanonta Give respect and take respect - antaa toiselle kunnioitusta ja saada sitä takaisin. Sen olen kokenut Suomessa ja siitä olen saanut voimaa. Ihmiset kunnioittavat minua.

Välillä Ranjith Kumar mistä suomalaisten kunnioitus häntä kohtaan tulee. Hän uskoo, että se lähtee siitä kun hän yrittää tise kunnioittaa suomalaisia.

– Jos saan siitä voimaa ja hyvän olon, niin en tietenkään halua sitä hävittää. Kunnioitan ihmisiä entistä enemmän, Ranjith Kumar järkeilee.

Rakkaus toi Hämeeseen

Ranjith Kumar jätti ayurveda-lääke-edustajan uransa Keralassa taakseen rakkauden vuoksi. Mies saapui joulupäivänä 2001 keskelle lumista Hämeenlinnaa vailla aikomusta jäädä Suomeen. Hän oli vuosia aiemmin tavannut Intiassa suomalaisen Minnan.

Pariskunnan oli tarkoitus jäädä Intiaan. Ranjith Kumar kotiutui kuitenkin niin sujuvasti Suomeen, että elämä rakentuikin Hämeenlinnaan.

Kun Ranjith Kumarilta kysyy, pitääkö hän itseään intialaisena vai suomalaisena, hän ei osaa antaa selvää määritelmää.

– Olen syntynyt Intiassa ja muuttanut Suomeen 27-vuotiaana. Olen intialainen, mutta se ei ole niin yksinkertaista. Kunnioitan suomalaista kulttuuria ja sillä tavalla olen suomalainen. Ehkä olen vain Ranjith.

Ranjith Kumar pitää suomalaisen yhteiskunnan suurena haasteena työikäisen väestön vähenemistä.

- Uskon, että tulevaisuudessa Pohjoismaat kilpailevat ihmisten saamisesta tänne. Maahanmuuttokeskustelussa tulisi päästä yli oman edun tavoittelusta sekä poliittisista tai etnisistä ryhmistä. Suomen etu on kaikkien etu, Ranjith Kumar Prabhakaran tiivistää.

Vuoden positiivisin 2009

Ranjith Kumar valittiin vuonna 2009 positiivisimmaksi hämeenlinnalaiseksi. Hän istuu toista kauttaan Hämeenlinnan kunnanvaltuustossa sosiaalidemokraattien riveissä. Mr. Maahanmuuttaja on myös organisoinut vapaaehtoistyönä vanhusten ulkoilutuksia ja kerännyt saattohoitokodille varoja tauluja myymällä.

_______________________________________

Ilta-Sanomat: Mr Maahanmuuttaja on palkittu positiivisuudesta

Mr Maahanmuuttaja tahtoo puhua maahanmuuton lisäksi suomalaisista vanhuksista.
Kun tuoreelta Mr Maahanmuuttajalta kysyy, mitä asioita hän haluaa edustusvuotensa aikana nostaa esiin, Prabhakaran Ranjith Kumar alkaa puhua suomalaisesta vanhustenhoidosta.

Maahanmuuttajilla voisi olla sille paljon annettavaa, sairaanhoitajaksi opiskeleva lähihoitaja toteaa.

– Koen, että esimerkiksi minä voin intialaisen taustani kautta tuoda esiin ajatusta vanhusten kunnioituksesta arvostuksesta. Olen saanut ikäihmisiltä täällä niin paljon lämpöä ja kunnioitusta, että tahdon antaa sitä takaisin.

Entäs ne maahanmuuttokysymykset? Ranjith Kumar naurahtaa.

– Haluan ajaa ennen kaikkea suomalaisen yhteiskunnan ja ihmisarvon asiaa – siihen kuuluvat myös maahanmuuttajat, he kun ovat ihmisiä. Maahanmuutto on Suomelle rikkaus ja maahanmuuttajien hyvinvointi on siksi kaikkien meidän etu.

"Kotouttaminen voisi olla kilpailuvaltti"

Suomen Pakolaisapu jakoi Mr Maahanmuuttaja -palkinnon nyt toista kertaa. Tunnustus annetaan Pakolaisavun mukaan henkilölle, joka on vaikuttanut myönteisesti yhteiskunnassa tai yhteisössään.

Titteli on tunnustus yksilölle, mutta se myös nostaa yksittäisen kantajansa yhdeksi julkisuuden "maahanmuuttajakasvoista" – edustamaan ryhmää, joka sulkee sisäänsä hyvin erilaisia ihmisiä.

Ranjith Kumar myöntää, ettei "maahanmuuttajia" voi ajatella saati edustaa jonkinlaisena yhtenä massana. Tärkeintä on kunnioittaa ihmistä ihmisenä, hän toteaa.

– Ihmisenä, ei vain pakolaisena tai työperäisenä maahanmuuttajana tai omaan tapaani rakkauden perässä muuttaneena.

Kun puhutaan maahanmuutosta, Ranjith Kumar haluaa puhua kotoutumisesta. Tarvittaisiin muun muassa pitkäjänteisempiä, vuosiakin kestäviä kielikursseja, lisää työelämän portteja avaavia harjoittelu- ja ensityöpaikkoja sekä suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria koskevaa koulutusta, hän listaa.

– Se vie rahaa, mutta jokainen hyvin kotoutunut ihminen on suomalaisen yhteiskunnan etu.

Ranjith Kumar uskoo, että hyvät kotoutumismahdollisuudet voisivat tulevaisuudessa olla Suomelle kilpailuvaltti.

– Ikärakenne Suomessa on sellainen, että tarvitsemme nuoria ihmisiä. Tasapaino on pakko pitää.