maanantai 9. joulukuuta 2013

Helsingin Sanomat: Helsinki äänestää jälleen kerran paperittomien hoidosta

Helsingin Sanomat: Helsinki äänestää jälleen kerran paperittomien hoidosta 9.12.2013

Kaupunginhallitus ratkaisee tänään maanantaina, alkaako Helsinki tarjota terveydenhuoltoa haavoittuvimmassa asemassa oleville paperittomille.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti marraskuun lopussa, että pikkulapsille ja raskaana oleville naisille taataan terveyspalvelut samaan hintaan kuin helsinkiläisille.

Kaupunginhallitusta johtava Tatu Rauhamäki (kok) kuitenkin käytti otto-oikeuttaan, eli vei asian ylimpien päättäjien ratkaistavaksi.

"Hallitus on ilmoittanut, että kuntien velvollisuuksia karsitaan ja nyt Helsinki on ottamassa lisää velvoitteita", Rauhamäki arvostelee lautakunnan päätöstä.

Paperittomilla tarkoitetaan ihmisiä, jotka oleskelevat maassa ilman viisumia tai oleskelulupaa.

Heitä arvioidaan olevan Suomessa noin 2 000–3 000, mutta lukumäärä voi olla suurempikin. Valtaosa asuu pääkaupunkiseudulla.

Paperittomat voivat saada nyt kiireetöntä hoitoa vain vapaaehtoisten lääkärien pyörittämältä klinikalta. Jos tapaus on kiireellinen, hoitoa on joka tapauksessa annettava julkisessa terveydenhuollossa.

Kokoomus haluaisi odottaa kansallisia linjauksia paperittomien hoidosta. Rauhamäen tietojen mukaan THL saa linjaukset valmiiksi tammikuussa.

"Valtio on heidät Suomeen päästänyt, valtio antaa heidän jäädä Suomeen", hän sanoo.

Vihreät ja vasemmistopuolueet kannattavat palvelujen tarjoamista. On todennäköistä, että heidän kantansa voittaa tänään.

Vihreiden Emma Kari kummastelee Rauhamäen näkemyksiä.

"Kun puhutaan heikoimmassa asemassa olevista, ei ole mitään syytä odottaa. Suomi on sitoutunut lasten oikeuksiin. Kyse on ihmisoikeuksista."

Kari ei myöskään ymmärrä kokoomuksen motiiveja tuoda asiaa jälleen äänestykseen.

"Tämä on kahdeksas kerta, kun olen itse tästä äänestämässä. Joka kerta selvä enemmistö on ollut sitä mieltä, että hoito halutaan haavoittuvimmille. Tuntuu aika naurettavalta, että asia edelleen halutaan nostaa äänestykseen."

Kuvateksti:
Helsingin Diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja Pekka Tuomola paperittomien klinikalla Helsingissä.