perjantai 20. joulukuuta 2013

Iltalehti: Lehdenjakaja jättänyt useampia avunpyyntöjä ihmisten posteihin

Iltalehti/STT: Lehdenjakaja jättänyt useampia avunpyyntöjä ihmisten posteihin 20.12.2013

Avun tarpeessa oleva lehdenjakaja on tällä viikolla kirjoittanut avunpyyntöjä jakamiinsa sanomalehtiin pääkaupunkiseudulla.

Viestit on kirjoitettu englanniksi: "Hei, olen pahoillani, että kerron, mutta äitini on erittäin sairas. Jos voit auttaa asiassani, arvostan. Postimies."

Yhdestä viestistä kirjoitti jo torstaina Metro-lehti. STT:n saaman lukijavinkin mukaan avunpyyntöjä oli rustattu vielä perjantaina aamulla ainakin kahden eri talon lehtiin eräässä Helsingin kaupunginosassa.

Itellan aluepäällikkö Juha Savolainen, onko vastaavaa tapahtunut aiemmin?

Aika pitkän uran ajalta muistan yhden vastaavan tapauksen, vaikka asiasisältö oli eri. Erittäin harvinaista tämä on. Edellinen tapaus liittyi asiakkaan postilaatikon kuntoon.

Emme ole saaneet muilta asiakkailta ilmoituksia samasta henkilöstä.

Onko lehdenjakaja tavoitettu? Mistä hänen kanssaan halutaan keskustella?

Emme ole tavoittaneet häntä. Asiakas, joka viestin lähetti, ei halunnut missään nimessä kertoa osoitettaan. Hän pelkäsi, että jakajalle tulee seuraamuksia.

Olemme laittaneet kaikille seudun lehdenjakajille viestiä, että minkäänlaisia merkintöjä asiakkaan lehtiin ei ole lupaa tehdä.

Aiotteko jatkaa hänen tavoitteluaan?

Kaikille jakajille on jo lähetetty viesti, joten sillä tavalla olemme jo tavoittaneet hänet. Tokihan me yritämme, mutta on kyse isosta alueesta, jolla on paljon jakajia.

Jos hänet tavoitetaan, tuleeko hänelle seuraamuksia?

Ei missään tapauksessa saa potkuja, vaan tämä on työnohjauksen paikka. Mitään muitakaan seuraamuksia ei ole tulossa. Jakajaa perehdytetään ja kerrotaan hänelle, jotta tämä jää ainoaksi kerraksi.

Mikä on lehdenjakajan tuntipalkka?

Se on 8,95 euroa tunnissa. Päälle tulevat yötyö-, viikonloppu- ja kokemusvuosilisät.

Vieläkö ihmiset muistavat jakajia jouluisin?

Se on kyllä vähentynyt paljon. 10-20 vuotta sitten asiakkaat muistivat lehdenjakajia ja päiväpostin jakajia. Se on harventunut paljon varsinkin kaupunkialueilla, kun kerrostaloissa ihmiset eivät uskalla jättää mitään oven ulkopuolelle. Ehkä maaseudulla tätä saattaa vielä olla.