tiistai 24. joulukuuta 2013

HS: Työsuojeluviranomainen tutkii turbaanikiellon

Helsingin Sanomat: Työsuojeluviranomainen tutkii turbaanikiellon 24.12.2013

Bussinkuljettajien pitäisi saada käyttää työaikanaan turbaania, linjaa Ete­lä-Suomen aluehallintoviraston (avi) työsuojeluasioita hoitava tarkastaja Antti Salo.

Salon kannanotto liittyy tapaukseen, jossa bussiyhtiö Veolia Transport kielsi helmikuussa Vantaalla työntekijältään Gill Sukhdarshan Singhiltä sikhipäähineen käytön työajalla. Salon mielestä työnantajan linjaus syrjii välillisesti työntekijää.

"Työnantaja on saattanut työntekijän tilanteeseen, jossa tämä ei voi nou­dattaa uskontonsa vaatimusta päähineen käytölle rikkomatta työnanta­jan antamaa työasuohjeistusta", Salo kirjoittaa tapauksen työsuojelutar­kastusraportissaan.

"Näkemykseni mukaan näennäisen puolueeton työasuohjeistus asettaa työntekijän yhdenvertaisuuslain tarkoittamalla tavalla tosiasiallisesti eri­tyisen epäedulliseen asemaan verrattuna niihin, joiden uskonto ei edelly­tä päähineen käyttöä."

"Ohjeistus asettaa tai on omiaan asettamaan erityisen epäedulliseen ase­maan myös muut työntekijät ja työnhakijat, joiden uskonnon ilmaisemi­seen kuuluu päähineen käyttö."

Salo siirtää tapauksen työsuojeluviranomaisen harkittavaksi.

Tarkastuskertomus on työsuojelutarkastajan näkemys asiasta, eikä se sido osapuolia oikeudellisesti. Sitovasti asia voidaan ratkaista ainoas­taan tuomioistuimen päätöksellä.

Avi piti jo kesällä Veolia Transportin turbaanikieltoa syrjivänä. Avin tuo­re ratkaisu on vastaus työnantajan selvitykseen asiasta.

"Työnantaja ei ole tarkastuksen yhteydessä esittänyt uusia perusteita sil­le, että työasuohjeistus olisi yhdenvertaisuuslain tarkoittamalla tavalla asianmukainen ja tarpeellinen keino työntekijän turvallisuuden ja tunnis­tettavuuden varmistamiseksi", avin tarkastaja Salo kirjoittaa.

Aiemmin muun muassa valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen on moittinut Veolian turbaanikieltoa kohtuuttomaksi.

Veolia on vedonnut muun muassa lakiin, jonka mukaan kuljettajalla tu­lee olla virkapuku, josta tämän asema käy ilmi.

HS kertoi tapauksesta keväällä. Työnantaja kielsi turbaaninkäytön töis­sä.