torstai 26. joulukuuta 2013

Iltalehti: Pensselisetä pakeni Syyriasta - "Elämämme pelottavin yö"

Iltalehti: Pensselisetä pakeni Syyriasta - "Elämämme pelottavin yö" 26.12.2013

Suomalaiset tuntevat Abdo Mohamadin Pensselisetänä.

Syyrian kurdi tuli tunnetuksi vuonna 2009, kun hänen kurdinkielisestä laulustaan tehtiin Youtubeen versio suomenkielisellä tekstityksellä. Tekstitys mukaili Mohamadin laulun äänteitä ja siinä toistuivat muun muassa sanat Niilin hanhet ja Pensselisetä.

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että Alepposta kotoisin oleva laulaja on asunut nyt puoli vuotta Ruotsissa, minne hän pakeni Syyrian levottomuuksia. Iltalehti tavoitti Norrköpingissä asuvan Mohamadin, joka kertoo elävänsä Ruotsissa rauhallista ja tavallista elämää vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Toistaiseksi Syyriassa häälaulajana itsensä elättäneen Mohamadin päivät kuluvat kotosalla. Uran jatkaminen on kuitenkin haaveissa.

- Aion ystävieni avulla yrittää aloitella laulamista juhlissa ja häissä ympäri Eurooppaa.

Pelottava matka

Mohamadin Ruotsiin päätymistä edelsi hankala ja kallis matka. Mies sanoo, että pakeneminen ja matkustaminen Ruotsiin maksoi perheelle yli 25 000 euroa. Rahanmeno on kuitenkin pieni asia verrattuna koettelemuksiin, joihin perhe matkan aikana joutui.

Mohamad sekä hänen vaimonsa ja kaksi lastaan siirtyivät liian levottomaksi tulleesta Syyriasta naapurimaa Turkkiin tämän vuoden tammikuussa. Kuukaudessa Mohamad tajusi, että Turkki ei tarjoa edellytyksiä rakentaa elämää uudelleen.

Mohamad otti riskin ja osti perheelleen paikan veneestä, jossa oli myös 50 muuta ihmistä. Suuntana oli Euroopan helpoimmin saavutettavissa oleva maa, Kreikka.

- Yö oli hyvin pimeä ja tuulinen. Keskellä merta vene meinasi kaatua monta kertaa. Se oli elämämme pelottavin yö.

Lopulta matkaajat pääsivät kuitenkin perille. Kreikasta Mohamad olisi halunnut jatkaa Suomeen, mutta jostain syystä hänen täkäläiset ystävänsä eivät vastanneet viesteihin. Perhe päätyi Ruotsiin.

Uuden elämän aloittaminen ei ole helppoa, sillä työt ja rahat ovat tiukassa. Siksi mies on enemmän kuin iloinen siitä, että suomalainen Magnum Music päätti myydä loput vuonna 2009 äänitetyn The Best of Pensselisetä -levyn kopioista ja tilittää kaikki tuotot artistin perheelle. Perjantaihin mennessä 20 euron hintaisia levyjä oli myyty viitisenkymmentä.

- Kuulin lahjoituksesta, ja se on todella ystävällistä levy-yhtiöltä, Mohamad iloitsee.

Rakas Suomi

Mohamad tutustui Suomeen ja suomalaisiin vuonna 2009, kun hän kävi YouTube-videon suosion siivittämänä täällä levyttämässä ja esiintymässä.

- Kerroin Syyriassa paljon mukavia tarinoita suomalaisten ystävällisyydestä. Suomi pysyy sydämessäni aina erittäin rakkaana paikkana.

Mohamad haluaisi myös perustaa oman yhtyeen, ja nimenomaan Suomessa.

- Hetket, joita olen viettänyt Suomessa, ovat minulle erittäin hyviä muistoja. Myös kaikki suomalaiset ihmiset ovat lähellä sydäntäni.

Perheen 4-vuotias poika ja 13-vuotias tytär ovat juuri aloittaneet koulun Ruotsissa.

- He pitävät siitä, vaikka ruotsiksi kommunikointi onkin vielä vähän hankalaa.