torstai 12. joulukuuta 2013

Länsiväylä: Jukka Mäkelä: Maahanmuuttajien määrän pitää näkyä valtionosuuksissa

Länsiväylä: Jukka Mäkelä: Maahanmuuttajien määrän pitää näkyä valtionosuuksissa 12.12.2013

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä pitää selvitysmies Arno Miettisen ehdotusta valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta perusteltuna.

– Valtionosuusjärjestelmän pitää olla avoin ja selkeä, sen pitää perustua todelliseen kustannustasoon, ja sen pitää kannustaa kuntia järkevään taloudelliseen toimintaan, Mäkelä linjaa.

Espoo tulee käymään esityksen tarkasti läpi. Espoon kannalta merkittäviä asioita ovat esimerkiksi voimakas väestönkasvu ja maahanmuutto. Koko metropolialueella maahanmuutto kasvattaa voimakkaasti vieraskielisten palvelujen tarvetta. Tuoreen väestöennusteen mukaan vuonna 2030 Helsingin seudulla asuu lähes 300 000 vieraskielistä henkilöä.

Mäkelän mukaan valtionosuusjärjestelmän tulee ottaa huomioon voimakkaan väestönkasvun aiheuttamat kustannukset. Esimerkiksi Espoo järjestää vuosittain palvelut noin 4 000 uudelle asukkaalle. Valtionosuudet ja verotuloon perustuva tasausjärjestelmä liittyvät toisiinsa. Nykyinen järjestelmä tasaa vain tuloja ja jättää kasvukunnat velkaantumaan kasvuun liittyvien investointien takia.