perjantai 20. joulukuuta 2013

Verkkouutiset: Kansanedustajat huolissaan ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä ict-alalla

Verkkouutiset: Kansanedustajat huolissaan ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä ict-alalla 20.12.2013

Joukko eri puolueiden kansanedustajia on huolissaan ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä ict-alalla.

Kansanedustajat Anssi Joutsenlahti (ps.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Marjo Matikainen-Kallström (kok.), Markus Mustajärvi (vr.), Jari Myllykoski (vas.) ja Ville Vähämäki (ps.) ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen kolmansista maista tulevien erityisasiantuntijoiden väärinkäytöstä.

Heidän mukaansa varsinkin ict-alalla on yleistynyt käytäntö, jossa etenkin intialaisia tuodaan erityisasiantuntijan statuksella työskentelemään Suomeen, tarkoituksena pohjustaa liiketoiminnan siirtoa pois maasta sekä säästää henkilöstökuluissa.

- Kriteerit erityisasiantuntijuudelle ovat löyhät, eikä työvoimapoliittista tarveharkintaa noudateta. Lisäksi osa työskentelee Suomessa liikematkaviisumilla, vaikka viisumi ei salli työntekoa maassa, kansanedustajat sanovat.

Heidän mukaansa toiminta on suunnitelmallista monissa ohjelmistoalan yrityksissä, eikä ole sattumaa, että juuri ict-alalla on viime aikoina nähty suuria irtisanomisia.

Kansanedustajat esittävät tilanteen korjaamiseksi työvoimapoliittisen tarveharkinnan ulottamista erityisasiantuntijoihin, työ- ja oleskelulupien kriteerien tarkentamista ja erityisasiantuntijastatuksella olevien käytön kieltämistä irtisanomistilanteissa.

– Yhteiskunnan kannalta on haitallista, jos tällaisella järjestelyllä voidaan heikentää työehtoja Suomessa, tai siirtää tuotantoa muualle heikentäen näin yhteiskunnan kestävyyttä, kansanedustajat toteavat.