Helsingin Sanomat: ”Saamme hyviä vientimyyjiä Lähi-itään" – kansliapäällikkö haluaa vauhtia maahanmuuttajien kotoutukseen 3.11.2015
Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kansliapäällikkö Jari Gustafsson tuskin tiesi, mihin tehtävään hän keväällä haki.
Suomen Kiinan-suurlähettilään pestin jälkeen ”glamour” on arjesta pois: syliin kaatuvat ensimmäiseksi maahanmuuttovyöry ja jättilasku kotoutuksesta.
TEM vastaa maahanmuuttajista heti, kun oleskelulupa on annettu. TEM maksaa kunnille tulijoiden ylläpidon ja hoitaa myös koulutuksen.
Vielä voimavarat riittävät, uskoo kuukauden TEM:ssä työskennellyt Gustafsson.
”Kuinka paljon voimme ottaa lisää maahanmuuttajia, on kiinni siitä, kuinka monta on tulossa. Emme tiedä, minkälaisista määristä puhumme. Emme tiedä, alkaako ihmisiä tulla myös itärajan yli.”
”Se, mistä luvuista puhutaan, on budjettisuunnittelua. Jos nyt asetamme jonkinlaisen katon, mitä teemme, kun katto ylittyy?”
Kotoutuksen hintalappua on TEM:ssä laskettu vasta epävirallisesti. Summa on huima, jopa puolitoista miljardia euroa vuodessa.
Vielä keväällä arvioitiin, että Suomeen tulisi tänä vuonna 4 000 turvapaikan hakijaa ja 1 600 saisi oleskeluluvan. Kotoutuskulut arvioitiin sadaksi miljoonaksi, koulutukseen menisi 50 miljoonaa.
Nyt puhutaan jo kymmenkertaisista määristä hakijoissa ja euroissa.
Gustafssonia painaa, että vielä ei ole päästy puhumaan juuri lainkaan kotoutuksesta.
”Koko syksy on ollut suomalaisen turvallisuuskoneiston kriisiharjoitusta. Kotoutus on jäänyt piiloon. Vastaanottokykyyn ja -haluun vaikuttaa tietysti se, mitä tehdään sitten, kun oleskelulupa on ojennettu.”
Gustafsson näkee kotoutuksessa valtavasti mahdollisuuksia.
”Jo se määrä ihmisiä, joka meille nyt tulee, antaa uutta virtaa. Maahanmuuttajat tarvitsevat lukuisia palveluja, jotka synnyttävät lisää työpaikkoja ja maahanmuuttajille yrityksiä.”
”Ja ainakin saamme nyt hyviä vientimyyjiä Lähi-itään.”
Tulijoiden taidot pitäisi Gustafssonin mielestä kartoittaa jo vastaanottovaiheessa.
”On tietysti parempi, että lääkäri tekee täällä heti lääkärin hommia kuin ajaa taksia.”
TEM haluaisi myös lyhentää työnhakuun vaadittavaa karenssiaikaa kuukauteen.
”Ymmärtääkseni sisäministeriö on esitykselle nihkeä. Ei saisi silti kestää kuukausia, ettei kukaan edes kysy, mitä osaat”, Gustafsson sanoo.
Uusi liikeaikalaki tulee Gustafssonin mukaan kuin tilauksesta.
”Meillekin voi syntyä aina auki oleva kioskikauppa, jota Euroopassa kutsutaan arabikaupaksi. Nyt kauppiaat ovat täällä ja oleskelulupa taskussa. Ryhtyisivätkö he pyörittämään arabikauppoja, jotka meiltä vielä puuttuvat?”
Gustafsson ei usko, että ulkomaille lähteneet tehtaat palaavat maahanmuuttoaallossa silti Suomeen takaisin.
”Ei, ei Suomeen voi syntyä työntekijäryhmiä, joiden työpanosta hinnoitellaan eri tavalla.”
TEM:n tontti on iso. Vastuulla ovat myös energialinjaukset. Fennovoimasta syntyi päätös juuri ennen kuin Gustafssonin pesti TEM:ssä alkoi.
”Fennovoima on nyt perusvoimaratkaisu, jota tarvitaan. Tulevaisuudessa energiavarmuuden pitää perustua kuitenkin muuhun kuin ydinvoimaan, ennen kaikkea uusiutuviin energialähteisiin”, Gustafsson mallittaa.