torstai 5. marraskuuta 2015

Yle: Ex-poliisiylijohtaja Paatero: Turvapaikanhakijoiden määrää on rajoitettava

Yle: Ex-poliisiylijohtaja Paatero: Turvapaikanhakijoiden määrää on rajoitettava 5.11.2015

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero seuraa yhä aktiivisesti Suomen turvallisuustilannetta. Hänen mielestään turvapaikanhakijoiden määrää on rajoitettava ja kielteisen päätöksen saaneet on passitettava nopeasti pois maasta.

Eläkkeelle loppukesästä jääneen poliisiylijohtaja Mikko Paateron mielestä Suomi on selviytynyt turvapaikanhakijoihin liittyvissä asioissa alkukankeuksien jälkeen kohtuullisen hyvin. Vielä on silti paljon kysymyksiä, jotka pitää ratkaista.

Erityisen huolestunut Paatero on maan kahtiajakautumisesta.

– Suomi ei selviä jakautumisesta kahteen leiriin eli maahanmuuttovastaisiin ja maahantuloa ihannoiviin. On löydettävä kultainen keskitie, Paatero pohtii.

Esimerkiksi maahanmuuttajien työllistämisessä pitäisi muistaa oman maan työttömät.

– En jaksa uskoa työllistymismahdollisuuksiin lyhyellä aikavälillä. Olisin varovainen mielikuvien antamisessa. Meillä on kohta 400 000 omaa työtöntä. Pitää puhua yhtä aikaa heidän työllistämisestään, ettei tulisi sellaista kuvaa, että hoidettaisiin vain maahanmuuttajien työllistämistä.

Turvapaikanhakijoiden määrää vähennettävä

Entisen poliisiylijohtajan mielestä turvapaikanhakijoiden määrää on pakko saada vähennettyä.

– Suomi ei saisi olla ulkomailla sellainen maa, jota pidetään jonkinlaisena taivaana. Nykyistä tiukemman kannan lisäksi tarvitaan nopeampaa käsittelyä. Heidät, jotka eivät ansaitse positiivista turvapaikkapäätöstä, pitäisi poistaa maasta mahdollisimman nopeasti. Turvapaikanhakijoiden käsittely ei ole vielä riittävän nopeaa, pohtii Paatero.

Paatero on huolissaan myös poliisin resurssien riittämisestä.

– Pelkään tilannetta, että poliisi joutuu uhraamaan liikaa resursseja ilman lisäyksiä. Silloin muu poliisitoiminta kärsii liikaa, kertoo Paatero.

Väkivallan uhka lisääntynyt luultua vähemmän

Suojelupoliisi kertoi tällä viikolla, että terrorisminuhka on lisääntynyt viime aikoina Suomessa. Mikko Paatero kuitenkin rauhoittelee tilannetta. Hänen mielestään muutos ei ole oleellinen, vaikka uhka kasvaa, kun maahan tulee paljon ulkomaalaisia.

Sen sijaan Paatero on huolestunut maahanmuuttovastaisesta asenteesta.

– Asenne perustuu osittain vääriin tietoihin. Toivon niiden oikaisemista ja asiaan paneutumista. Negatiiviset tapahtumat tulevat todennäköisesti lisääntymään, ja silloin poliisin resurssit on avainkysymys myös täällä Suomessa.

Isis-taistelijoiden tuoma uhka pitää ottaa tosissaan, mutta vaaraa ei pidä yliarvioida. Tiedustelu on tärkeää.

– Meidän täytyy saada taistelijoihin keskustelukontakti, jotta heihin pystytään vaikuttamaan sen jälkeen, kun he tulevat Suomeen. Tiedonhankintalainsäädännön puolelle tarvitaan keinoja, joilla pystytään paremmin ennaltaestämään hankkeita. Kysymys on siitä, että pystytään estämään radikaaleja tekoja, kertoo Paatero.

Osa poliitikoista vähättelee maahanmuuton haittoja

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ottaa edelleen hanakasti kantaa ajankohtaisiin asioihin.

Sisäministeri Petteri Orpokin on saanut jo osansa. Paatero kertoo pitävänsä yhteyttä Orpoon säännöllisesti.

Miten hyvin poliitikot ovat onnistuneet?

– Sisäministerin linjaukset ovat oikeansuuntaisia, mutta yleensä keskustelussa heijastuu poliitikkojen liian optimistinen käsitys maahanmuutosta. Minulla on sellainen kuva, että poliitikot vähättelevät niitä haittoja, joita maahanmuutosta aiheutuu.

Suomi on yhä lintukoto

Paatero on väläyttänyt myös ajatusta turvallisuusministeriöstä.

– Sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden välinen raja hämärtyy. Tarvitsemme tiiviimpää yhteistyötä "kovan turvallisuuden" viranomaisten välisessä yhteistyössä. Se ei tapahdu tämän hallituksen aikana, pohtii Paatero.

Entinen poliisiylijohtaja pitää kuitenkin Suomea edelleen lintukotona moniin muihin maihin verrattuna.

– Tilanne Ruotsissa ja Tanskassa on ihan toista luokkaa kuin Suomessa. Todennäköistä on, että negatiiviset asiat vain valuvat Suomeen ja meidän pitää vielä paremmin varautua, pohtii Paatero.