sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Iltalehti: Pääkirjoitus: Kovista paineista kovia päätöksiä

Iltalehti: Pääkirjoitus: Kovista paineista kovia päätöksiä 31.7.2016

Turvapaikkapolitiikan kiristäminen synnyttää epäinhimillisiä päätöksiä.

Vuosi sitten turvapaikanhakijoiden määrä yllätti Euroopan. Myös Suomeen saapui lyhyessä ajassa yli 32 000 ihmistä. Turvapaikka-aallon seurauksena monet EU-maat aloittivat keskinäisen kilpajuoksun turvapaikkakäytäntöjen kiristämiseksi. Myös Suomi poisti toukokuussa Sipilän (kesk) hallituksen johdolla ulkomaalaislaista humanitaarisen suojelun. Lisäksi Irakin, Afganistanin ja Somalian maalinjauksia muutettiin.

Tiukennustoimien tulokset näkyvät jo, sillä kesäkuussa maahanmuuttovirasto on antanut huomattavasti enemmän kielteisiä päätöksiä esimerkiksi Irakista saapuneille turvapaikanhakijoille kuin ennen. Aiemmin kielteisiä päätöksiä oli noin 30 prosenttia, mutta toukokuun jälkeen päätöksistä lähes 80 prosenttia on ollut kielteisiä.

Hallituksen turvapaikkasäännösten kiristykset on tehty poliittisten paineiden alla. Heti turvapaikanhakijoiden saapumisen jälkeen Suomessa leimahti äänekäs keskustelu eikä väkivaltaisilta iskuiltakaan vältytty. Erityisesti hallituksessa istuvien perussuomalaisten kannattajat ovat vaatineet tiukkoja toimia.

Nykyisten linjausten mukaan Suomeen voi jäädä vain turvapaikan tai tiukentuneen toissijaisen suojelun perusteella, muttei enää humanitaarisen suojelun oikeuttamana. Henkilö ei myöskään voi saada Suomesta suojelua, jos hän voi paeta vaaraa ja vainoa kotimaansa sisällä. Tämän vuoksi esimerkiksi Irakiin voidaan nykyisin palauttaa yhä enemmän turvapaikanhakijoita.

Julkisuudessa on käsitelty Mosulissa vainon kohteeksi joutuneen turvapaikanhakijan tapausta. Isis on muun muassa räjäyttänyt hänen talonsa ja kiristänyt mieheltä rahaa. Maahanmuuttoviraston päätöksen mukaan kyseinen sunnimuslimi ei kuitenkaan saa Suomesta turvapaikkaa, koska hän voi muuttaa Irakissa viraston turvalliseksi arvioimaan Bagdadiin.

Ongelmana on kuitenkin se, että eräiden asiantuntijoiden mukaan Bagdad ei ole turvallinen, erityisesti muualta muuttaville sunneille, joita puolisotilaalliset shiia-joukot voivat vainota. Myös Isis tekee iskuja Bagdadiin.

On selvää, että vaikka poliittiset paineet voivat olla kovat sekä Suomessa että Euroopassa, silti Suomi ja Sipilän hallitus eivät saisi unohtaa yksittäistapausten inhimillisyyttä. Myös maahanmuuttoviraston on kannettava vastuunsa siitä, että sen linjaukset ovat ajan tasalla.

On myös syytä arvioida, toteutuvatko perustuslain takaamat oikeudet enää, kun ulkomaalaislakiin on tehty uusia tiukennuksia. Perustuslain mukaan ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

KREETA KARVALA