perjantai 1. heinäkuuta 2016

Iltalehti: Porukka järjesti yli 50 henkilöä laittomasti Suomeen - maahantuodut maksoivat salakuljettajille tuhansia euroja

Iltalehti: Porukka järjesti yli 50 henkilöä laittomasti Suomeen - maahantuodut maksoivat salakuljettajille tuhansia euroja 1.7.2016

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 11 henkilöä laittoman maahantulon järjestämisestä. Teot ovat tapahtuneet vuosina 2014-2015.

Syyttäjä vaati rangaistusta kymmenellä henkilölle törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä sillä perusteella, että teko on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintana. Syyttäjä on asian käsittelyn aikana luopunut teon kvalifioinnista yhden henkilön osalta.

Porukka oli järjestänyt Suomeen 52 henkilöä 18 eri kerralla. Maahantuodut henkilöt ovat kotoisin Irakin Mosulista, mistä myös tuomitut ovat pääosin kotoisin.

Oikeudessa kuultiin todistajina 36 maahan tuotua henkilöä.

Läpi Euroopan

Matka Suomeen alkoi Irakista, eteni Turkkiin ja kulki sieltä meren yli veneillä Kreikkaan. Kreikasta jatkettiin Euroopan halki joko Itävaltaan tai Saksaan.

Lähes kaikki maahantuodut ovat kertoneet maksaneensa matkasta salakuljettajille Itävaltaan tai Saksaan asti useita tuhansia euroja tai dollareita.

Useimmissa tapauksissa ihmiset oli majoitettu hotelliin Itävallassa, jossa vastassa oli uusia salakuljettajia.

Toisella päätekijöistä oli yhteydet Ruotsissa olevaan toiseen tuomittuun päätekijään. Salakuljettajat sopivat, että ihmiset kuljetetaan Malmöhön, tämän jälkeen Eskilstunaan ja sitä kautta Tukholmaan.

Tukholmasta matka kulki Pohjois-Ruotsin Luulajaan, josta bussilla tai autolla jatkettiin Tornioon sekä Haaparantaan. Suomessa maahantuodut vietiin Helsinkiin tai Turkuun.

Vankeustuomiot

Syyttäjän mukaan tekoa oli kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä. Vastaajat kiistivät syytteen.

Käräjäoikeus katsoi törkeän rikoksen tunnusmerkistön täyttyvän kahdeksan henkilön kohdalla ja tuomitsi toisen päätekijän yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen ja toisen päätekijän kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus katsoi muiden vastaajien pääasiassa järjestäneen kuljetuksia ja majoituksia sekä välittäneen puhelinnumeroita. Heidän rangaistuksensa vaihtelevat kolmesta kuukaudesta kahden vuoden mittaisiin vankeusrangaistuksiin. Yksi vastaaja on tuomittu 50 päiväsakkoon laittoman maahantulon järjestämisestä.