maanantai 11. heinäkuuta 2016

Yle: Helsingin poliisin ulkomaalaisvalvonnasta tehdään selvitys – esitutkinnan aloittamisesta ei vielä päätöstä

Yle: Helsingin poliisin ulkomaalaisvalvonnasta tehdään selvitys – esitutkinnan aloittamisesta ei vielä päätöstä 11.7.2016
Yle: Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Poliisin valvonta näyttää perustuvan ihonväriin

Musta Barbaari -taiteilijanimellä tunnetuksi tullut räppäri James Nikander arvosteli eilen sunnuntaina Facebook-päivityksessään Helsingin poliisin toimintaa. Helsingin poliisilaitoksen ulkomaalaisvalvonnasta perjantailta on tehty poliisille tutkintapyyntö.

Valtakunnansyyttäjänvirasto on siirtänyt Itä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjän arvioitavaksi, onko Helsingin poliisilaitoksen ulkomaalaisvalvonnasta tehdystä tutkintapyynnöstä tarpeen aloittaa esitutkinta. Asiassa tehdään nyt esitutkintalain mukainen selvitys. Sen jälkeen kihlakunnansyyttäjä päättää aloitetaanko esitutkintaa vai ei.

– Alustava selvitys pyrkii juuri siihen, että selvitetään mitä siellä on todella tapahtunut ja onko seikkoja olemassa, joiden vuoksi poliisia olisi syytä epäillä rikoksesta. Sen jälkeen aloitetaan esitutkinta, jos sellaista materiaalia löytyy alustavassa selvityksessä, kertoo kihlakunnansyyttäjä, syyttäjätutkinnanjohtaja Hanna Puhakka.

Räppäri Musta Barbaari eli James Nikander julkaisi eilen sunnuntaina Facebookissa julkisen kirjoituksen, jossa Nikander arvosteli poliisin toimintaa. Nikander väittää Facebook-päivityksessään, että poliisi vaati viime perjantaina Helsingin keskustassa hänen iltaa viettämässä olleilta sisareltaan ja äidiltään passeja nähtäväksi perustelematta pyyntöä. Kirjoituksen mukaan sisar olisi kieltäytynyt näyttämästä passia ja poliisi olisi laittanut sukulaiset kadulla käsirautoihin.

Helsingin poliisin mukaan viime perjantaina Helsingin poliisilla on ollut ulkomaalaisvalvontaan liittyvä tehtävä, jossa poliisi on pyytänyt passeja nähtäväksi. Poliisin mukaan tapauksessa syntyi järjestyshäiriöitä. Helsingin poliisilaitoksen ulkomaalaisvalvonnasta perjantailta on tehty poliisille tutkintapyyntö.

-----

Yle: Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Poliisin valvonta näyttää perustuvan ihonväriin

Helsingin poliisin perjantaisesta ulkomaalaisvalvonnasta tehdään esitutkintalain mukainen selvitys. Räppäri Musta Barbaari eli James Nikander julkaisi sunnuntaina Facebookissa julkisen kirjoituksen, jossa hän arvosteli poliisin toimintaa.

Etnisen profiloinnin ongelma näyttää nousevan toistuvasti esiin Suomessa, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston toimistopäällikkö Rainer Hiltunen.

– On täysin hyväksyttävää valvoa sitä että ihmiset oleskelevat Suomessa laillisesti. Mutta ongelma on siinä, että kun poliisi pyrkii löytämään henkilöitä, joilla ei ole oleskelulupaa, niin silloin tämä valvonta näyttää kohdistuvan täysin sivullisiin ihmisiin sen perusteella, että minkälaista etnistä alkuperää tai ihonväriä he ovat.

Radio Suomen Helsingin iltapäivässä haastateltu Hiltunen muistuttaa, että vaikka ihmisillä on velvollisuus antaa henkilötietonsa poliisille, kenelläkään ei ole velvollisuutta kantaa passia mukanaan. Ei edes Suomessa oleskelevilla ulkomaalaisilla.

Etninen profilointi on Suomessa kielletty, eikä ihonväri saa olla poliisin toimenpiteiden perusteena. Hiltunen kertoo, että poliisi on ollut kiinnostunut kehittämään toimintaansa, mutta edelleen yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistoon tulee ilmoituksia tilanteista, joissa ihmiset ovat kokeneet joutuneensa poliisin toiminnan kohteeksi ulkonäkönsä perusteella.

Hiltusen mielestä ulkomaalaisvalvonnan perusteena pitäisi olla tarkempi tieto, ei pelkästään se, että henkilön epäillään olevan ulkomaalainen.

– Pitäisi olla epäilyksiä siitä, että henkilö on Suomessa ilman asianmukaista lupaa. Näin vältyttäisiin siltä, että täysin sivulliset ihmiset joutuvat tällaisten valvontatoimenpiteiden kohteeksi. Nykymuotoisessa Suomessa meitä on monen näköisiä.

Poliisin perjantaisesta ulkomaalaisvalvonnasta tehdään selvitys

Räppäri Musta Barbaari eli James Nikander julkaisi sunnuntaina Facebookissa julkisen kirjoituksen, jossa Nikander arvosteli poliisin toimintaa.

Nikander väittää Facebook-päivityksessään, että poliisi vaati viime perjantaina Helsingin keskustassa hänen iltaa viettämässä olleilta sisareltaan ja äidiltään passeja nähtäväksi perustelematta pyyntöä. Kirjoituksen mukaan sisar olisi kieltäytynyt näyttämästä passia ja poliisi olisi laittanut sukulaiset kadulla käsirautoihin.

Helsingin poliisin mukaan viime perjantaina Helsingin poliisilla on ollut ulkomaalaisvalvontaan liittyvä tehtävä, jossa poliisi on pyytänyt passeja nähtäväksi. Poliisin mukaan tapauksessa syntyi järjestyshäiriöitä. Helsingin poliisilaitoksen ulkomaalaisvalvonnasta perjantailta on tehty poliisille tutkintapyyntö.