perjantai 22. heinäkuuta 2016

Aamulehti: Kansanedustaja tyrmää Tampereen islamin yhdyskunnan puheenjohtajan ihmisten virukseksi kutsumisen

Aamulehti: Kansanedustaja tyrmää Tampereen islamin yhdyskunnan puheenjohtajan ihmisten virukseksi kutsumisen 22.7.2016

Tamperelainen vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviainen on hämmästynyt Tampereen islamin yhdyskunnan puheenjohtajan Mustafa Karan viruspuheista.

Kara kommentoi Aamulehdessä keskiviikkona Turkin tilannetta. Hän väittää länsimaisen median antavan väärän kuvan Turkin tilanteesta. Hänestä Turkissa tehdyt massapidätykset ja -irtisanomiset ovat hyvä asia.

– Turkki puhdistaa keuhkonsa kuumetta, kohtauksia ja päänsärkyä aiheuttavista viruksista ja jatkaa entistä terveempänä, Kara kertoi Aamulehden haastattelussa.

Olli-Poika Parviainen pitää puheita pöyristyttävinä. Hän ihmettelee, että Tampereen islamin yhdyskunnan puheenjohtajan asemassa toimiva Kara lietsoo ääriajattelua.

– Keitä ne virukset edes ovat? Ei ihmisistä voi puhua tuolla tavalla, Parviainen toteaa.

Väkivalta tuomittavaa

– Vallankaappausyritys ja kaikki väkivalta on totta kai tuomittavaa, sanoo Parviainen viitatessaan viikonlopun tapahtumiin ja siviilien joutumiseen uhreiksi.

Silti hän muistuttaa, että kokonaisten ihmisryhmien leimaaminen virukseksi on asiatonta.

– Kun toimii vastuullisissa tehtävissä, pitäisi myös miettiä, millaisia sanoja käyttää. Kokonaisten ihmisryhmien leimaaminen jonkin kansanruumisajattelun pohjalta virukseksi on täysin asiatonta. Tampereellakin on paljon esimerkiksi kurdeja, joille läsnäolo myös Turkissa on käynyt syystä tai toisesta mahdottomaksi ja joiden välit hallintoon eivät ole ruusuiset.

Ilmapiiri kiristynyt

Parviainen toivoo, että islamin yhdyskunta sanoutuisi irti Karan puheista. Hän sanoo, että kiristynyt ilmapiiri muslimeja kohtaan ei kaipaa viruspuheita.

– Yleisen yhteisymmärryksen ja rauhan rakentamisen kannalta olisi tärkeää, ettei tällaisia (ihmisryhmiä leimaavia) signaaleja tulisi mistään. Kara kuitenkin esiintyy islamilaisen yhdyskunnan puheenjohtajana, mutta voisi kuvitella, että nämä ovat hänen henkilökohtaisia mielipiteitään.

Parviainen toimii myös Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnassa. Turkin asiat ovat olleet usein esillä, ja Parviainen on tavannut usein turkkilaisia kansanedustajia – etenkin valtapuolue AKP:n, jota myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan edustaa.

– Eivät hekään käytä tällaista kieltä, jota Kara käytti.