lauantai 16. heinäkuuta 2016

Iltalehti: Seksuaalivähemmistöön kuuluva Mikko vaatii selkeitä sanktioita vihapuheesta

Iltalehti: Seksuaalivähemmistöön kuuluva Mikko vaatii selkeitä sanktioita vihapuheesta 16.7.2016

Helsingissä asuva, Porista kotoisin oleva seksuaalivähemmistöä edustava Mikko Viinamäki esitti kovat aplodit saaneen puheenvuoron yleisöstä Suomi-areenan naisrauhakeskusteluun perjantaina.

- Minua on häirinnyt aika paljon se, miten rasistiset ja homofobiset kommentit saavat tilaa. Sitä ajatellaan jo poliittisena argumentointina. Ollaan käsketty suomalaisia artisteja palaamaan kotimaahansa vain siksi, että he ovat tummaihoisia, Viinamäki kommentoi Iltalehdelle perjantaina Suomi-areenan keskustelutilaisuuden päätyttyä Porissa.

- Erään poliittisen puolueen jäsenet pääsevät aina vain kuin koira veräjästä.

Viinamäki esitti esimerkiksi sen, miten Pride-kulkueen vappumarssia kutsuttiin "pervojen" touhuksi.

- Pikku hiljaa menee tunteisiin - milloin tulee oikeasti selkeitä sanktioita ja seurauksia siitä, että minua kutsutaan pervoksi, kun haluan puolustaa yhteisöni ihmisoikeuksia, Viinamäki kysyy.

- Vihapuhe ei ole sananvapautta - se pitäisi pikku hiljaa jo ymmärtää.

Viinamäen mielestä vihapuheesta pitäisi tulla selviä seurauksia muun muassa poliittiselle uralle, jotta se todella loppuisi.

Henriksson vastaa

RKP:n tuore puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson vastaa kansalaiselle, että vihapuhetta ei saa missään nimessä käyttää. Hän toteaa, että myös hallituksen piirissä olisi pidettävä huolta siitä, että jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi.

- Ihmisille ei pidä tulla sellaista tunnetta, että minua ei hyväksytä. Meidän on tehtävä työtä sen eteen, että olemme suvaitsevaisen Suomen kannalla. Jokaisen on saatava tuntea olonsa turvalliseksi, Henriksson kommentoi Iltalehdelle.

- Toivoisin, että myös perussuomalaisten riveissä mietittäisiin, mitä halutaan viestittää, kun puhutaan maahanmuutosta niin kuin puhutaan. Olisi korkea aika ryhtyä miettimään, miten saisimme nykyistä positiivisemman asenneilmapiirin, Henrikkson sanoo.

- Hekin (perussuomalaiset) voisivat edesauttaa tässä puhumalla kieltä, jota ihmiset eivät koe epäsoveliaaksi ja loukkaavaksi. Täytyy miettiä, millä tavalla nimittelemme ihmisiä.