maanantai 18. heinäkuuta 2016

Iltalehti: Kriisikeskus: Puskaraiskauksien määrä ei ole lisääntynyt, raiskaaja on useimmiten tuttu

Iltalehti/STT: Kriisikeskus: Puskaraiskauksien määrä ei ole lisääntynyt, raiskaaja on useimmiten tuttu 19.7.2016

Raiskauskriisikeskus Tukinaisessa ei ole havaittu julkisella paikalla tapahtuneiden raiskauksien lisääntyneen. Suurimmassa osassa seksuaalisen väkivallan tapauksista uhri ja tekijä tuntevat toisensa, sanoo keskuksen kehittämispäällikkö Heli Heinjoki.

- Myös tuntemattomien tekijöiden tekemiä raiskauksia tapahtuu, mutta asiasta saamissamme puheluissa ei ole tapahtunut suurta muutosta.

Selvästi tavanomaisempaa on, että raiskaaja on tuttu.

Heinjoen tuntuman mukaan Suomeen runsaslukuisina saapuneet turvapaikanhakijat näkyvät keskuksen tilastoissa, mutta hän ei halua tehdä asiasta varsinaisia johtopäätöksiä.

- Missä tahansa ihmisryhmässä on mukana heitä, jotka kokevat oikeudekseen loukata muiden seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Kriisikeskuksessa ei ole todettu, että muslimit raiskaisivat muita todennäköisemmin.

Heinjoen mielestä naisten alistaminen ei kuulu islaminuskoon.

Hän muistuttaa, että seksuaalista väkivaltaa on tavattu Suomessa myös uskonnollisissa yhteisöissä, joilla ei ole mitään tekemistä maahanmuuttajien kanssa.

Huomio tulisi kiinnittää uhriin

Julkisessa keskustelussa tuntemattomien tekemistä raiskauksista vaaditaan usein kovempia rangaistuksia. Heinjoen mukaan tämä johtaa aika-ajoin siihen, että uhri unohdetaan.

- Seksuaalisen väkivallan uhreille pitäisi olla saatavilla riittävästi hoitoa sekä tukea.

Heinjoki myöntää, että raiskauksen uhrien kohtaaminen on haastavaa ja terveydenhuollon ammattilaisilla ei aina ole riittävää tietoa, miten tilanteissa tulisi toimia. Toisaalta maahanmuuttajiin kohdistuvan pelon lietsonta ei myöskään auta.

- On tavallista, että ihmiset puhuvat asioista, joista eivät tiedä. Tämä voi vaikuttaa asenteisiin.

Hän uskoo, että paras keino ehkäistä turvapaikanhakijoiden tekemiä rikoksia on tehdä turvapaikkaprosessista ja kotouttamisesta mahdollisimman nopea ja sujuva.

- Myös meidän suomalaisten olisi hyvä pohtia asenteitamme. Olemmeko valmiita kotouttamaan tulijat?