Iltalehti: Poliisiammattikorkeakoulun rehtori: Rasistisista puheista lentää heti ulos koulusta 12.7.2016
Poliisiammattikorkeakoulun rehtori sanoo, että poliisien syrjivät mielipiteet halutaan eliminoida heti.
Himbergin mukaan poliisin työn luonne on kuitenkin sellainen, että se ei aina tehtävien kohteeksi joutunutta miellytä.
- Jos tulee tietoon, että puheissa tai sosiaalisessa mediassa on syrjiviä mielipiteitä, opinnot päättyvät välittömästi, poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg sanoi Suomi-areenan keskustelussa.
Iltalehti kysyi hetkeä myöhemmin, kuinka usein poliisiksi opiskelevia lentää ulos koulusta syrjivien mielipiteiden vuoksi.
- Onneksi tällaisia tapauksia ei ole vielä tähän mennessä ollut. Ilmeisesti valintaprosessi toimii tässä ihan hyvin. Varoitus on ollut ankara, Himberg vastasi.
Rehtori kertoi, että aihetta varoitukseen tuli aikoinaan opiskelijabarometrin vuoksi.
- Takavuosina esille tuli lähinnä sukupuoleen kohdistuvaa sopimatonta mielipiteen ilmaisua. Päätimme silloin ryhtyä koviin toimiin, jotta se saadaan karsittua pois. Tämä laajennettiin kaikkiin muihinkin syrjiviin mielipiteisiin, Himberg selvitti Iltalehdelle.
- Toivottavasti toimii mielipiteen muokkaajana. On täysin mahdotonta, että poliisilla olisi syrjiviä mielipiteitä. Ne halutaan eliminoida kokonaan pois jo opiskelujen yhteydessä.
"Ei miellyttävää asiakkaalle"
Miksi joskus kuitenkin saattaa näyttää siltä suurelle yleisölle, että poliisin toiminnassa esiintyisi syrjintää?
- Pelkään pahoin, että paljon on kyse poliisin työn luonteesta. Poliisin velvollisuuksiin kuuluu monet tehtävät, jotka eivät asiakkaan näkökulmasta ole ollenkaan miellyttäviä.
Himbergin mukaan poliisista tehdään vuosittain satoja kanteluja.
- Se, johtavatko ne juridisiin toimiin, on eri asia.
Miten uusia poliiseja koulutetaan ulkomaalaisvalvontaan?
- Poliisin koulutuksen alkuvaiheesta lähtien on koulutusta kansainvälisyyteen ja kulttuurien kohtaamiseen, Himberg kertoi.
- On päivänselvää, että poliisin ulkomaalaisvalvontatehtävä rakentuu ulkomaalaistaustaisiin henkilöihin. Taitaa olla tapauskohtaista, milloin asianomainen katsoo, että siinä on jokin muu motiivi kuin puhtaasti valvonta.