maanantai 25. heinäkuuta 2016

Yle: Muutto vastaanottokeskuksista takkuaa – vastassa nihkeää suhtautumista ja asuntopulaa

Yle: Muutto vastaanottokeskuksista takkuaa – vastassa nihkeää suhtautumista ja asuntopulaa 25.7.2016

Osa kunnista suhtautuu nihkeästi asuntojen hankkimiseen turvapaikan saaneille. Heinäkuun puolivälissä Kaakkois-Suomen vastaanottokeskuksissa oli noin 140 turvapaikan saanutta, jotka odottivat kuntaan muuttoa.

Turvapaikanhakijoiden siirtyminen vastaanottokeskuksista kuntiin takkuaa edelleen Kaakkois-Suomessa. Suurin osa Kaakkois-Suomen kunnista on luvannut ottaa vastaan pakolaisia.

Suomen Punaisen Ristin mukaan kuntaan siirtyminen on kuitenkin hankalaa. Osa kunnista suhtautuu nihkeästi asuntojen järjestämiseen ja osassa kuntia asuntoja on heikosti saatavilla.

Kymenlaaksossa vastaanottokeskuksista siirtyminen on sujunut paremmin kuin Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Esimerkiksi Kotkan ja Kouvolan järjestelmä on toiminut melko hyvin.

Heinäkuun puolivälissä Kaakkois-Suomen vastaanottokeskuksissa oli noin 140 turvapaikan saanutta, jotka odottivat kuntaan muuttoa.

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen mukaan Kaakkois-Suomessa turvapaikkahaun kautta oleskeluluvan saaneet ovat muuttaneet pitkälti Kotkaan ja Kouvolaan.

Kaakkois-Suomi kelpaa kodiksi

Kaupungeissa vuokra-asunnot ovat tällä hetkellä kuitenkin kysyttyjä, kun uudet opiskelijat etsivät asuntoja.

– Kunnilla ei ole juurikaan omia asuntoja, vaan kunnat ovat yhtiöittäneet mahdolliset asuntonsa. Turvapaikan saaneet ja maahanmuuttajat ovat samoissa asuntojonoissa kuin muut kunnissa asuntoa hakevat, sanoo maahanmuuttoasiantuntija Juha-Pekka Kallioniemi Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta.

Kallioniemen mukaan suurin osa Kaakkois-Suomessa turvapaikkapäätöstä odottaneista ja oleskeluluvan saaneista jää asumaan Kaakkois-Suomen ely-keskuksen alueelle.

– Tähän vaikuttavat jo alkanut kotoutuminen sekä Maahanmuuttoviraston ohjeistus asumisen tukemisesta pääsääntöisesti vain oman ely-keskuksen alueella. Jos turvapaikkahaun kautta oleskeluluvan saanut muuttaa Kaakkois-Suomesta muualle, muutto suuntautuu pääasiassa Uudellemaalle, Kallioniemi kertoo.