tiistai 12. heinäkuuta 2016

Ilta-Sanomat: Suojelupoliisin päällikkö terroriuhasta: Noin 70 henkilöä lähtenyt Suomesta Syyriaan – suurin osa terroristien riveihin

Ilta-Sanomat: Suojelupoliisin päällikkö terroriuhasta: Noin 70 henkilöä lähtenyt Suomesta Syyriaan – suurin osa terroristien riveihin 12.7.2016

Suojelupoliisin päällikön mukaan Suomessa on vähintään noin 300 henkilöä, jolla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin.

SUOJELUPOLIISIN päällikkö Antti Pelttari kävi SuomiAreenalla läpi terrorismin Suomelle asettamaa uhkaa. Pelttari muistutti tilaisuudessa, että Suomi ei enää voi katsoa vain omaa turvallisuuttaan.

– Tilanne on murroksessa. Onneksi jalkapallon EM-kisojen aikana ei tapahtunut mitään isompaa terrori-iskua, vaikka sitä pelättiin. Terrorismin uhka on silti Euroopassa korkeampi kuin koskaan, Pelttari sanoi.

Tilanne Suomessa on toistaiseksi hyvä, mutta se on Pelttarin mukaan menossa koko ajan huonompaan suuntaan.

– Meiltä on ensimmäisen kerran viimeisen neljän vuoden aikana lähtenyt 70 henkilöä Syyriaan. Suurin osa heistä on lähtenyt taistelemaan terroristijärjestön (ISIS) riveihin. Toiseksi meillä on Suomessa vähintään noin 300 henkilöä, joilla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin, Pelttari sanoi.

Supoa työllistää myös Euroopan pakolaiskriisi. Pelttarin mukaan on mahdollista, että turvapaikanhakijoiden joukossa Suomeen on tullut tai tulee henkilöitä, joilla on yhteyksiä terroristijärjestöihin.

KANSANEDUSTAJA Nasima Razmyar (sd.) oli samoilla linjoilla. Hän näki, että syrjäytyneet voivat myös Suomessa ottaa askeleen kohti radikalisoitumista.

– Onko meillä täällä sellaisia nuoria, jotka yksinkertaisesti syrjäytyvät tästä yhteiskunnasta ja sitten jossain vaiheessa siirrytään etapista toiseen ja esimerkiksi ISISin toimintaan? hän kysyi.

Razmyar nosti esiin myös Orlandon järkyttävät poliisimurhat. Kansanedustaja katsoi, että Suomessa yhä leimataan kansanryhmiä liian helposti yhden yksittäisen henkilön tekojen vuoksi. Kansanedustaja kertoi saaneensa paljon sähköpostia, jossa kokonaista kansanryhmää syyllistettiin Orlandon ampujan afgaanitaustan vuoksi.

– En usko, että kukaan syyllistää kaikkia norjalaisia Anders Breivikin teoista, Razmyar sanoi.

Razmyarin mukaan maahanmuuttajanuorilla on kantasuomalaisiin verrattuna viisinkertainen syrjäytymisriski.

– Näiden nuorten tavoittaminen on äärimmäisen tärkeää. Heitä ei juuri tavoiteta edes koulusta, koska he eivät siellä ole.

Hän myös kritisoi hallituksen toimia, jotka kiristävät perheenyhdistämisen mahdollisuuksia.