Helsingin Sanomat: Thors: Turvapaikkahakemusten määrä vähentynyt merkittävästi 19.5.2010
Täysistunnon pöytäkirja PTK 53/2010 vp 19.5.2010
Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) mukaan Suomesta turvapaikkaa hakeneiden määrä on koko tämän vuoden alentunut merkittävästi. Thorsin tuoreimmat luvut olivat huhtikuulta, jolloin Suomeen saapui 276 hakijaa, joista 15 oli alaikäisiä.
Naapurimaissa luvut ovat huomattavasti suuremmat, Thors huomautti. Ruotsissa hakemuksia oli samaan aikaan pari tuhatta, Norjassakin tuplamäärä Suomeen verrattuna.
Thors arvioi, että Suomen lakihankkeet, erityisesti alaikäisten ikätestien tulo lakiin, on jo vaikuttanut määriin. Thors kyseenalaisti eduskunnassa Suomen erityisen vetovoimaisuuden turvapaikanhakijoiden silmissä.
Eduskunta käsitteli keskiviikkona ulkomaalaislain tiukennusta, jonka päätarkoitus on vähentää Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrää ja karsia perusteettomia hakemuksia.
Jatkossa Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden on jatkossa odotettava töihin pääsyä entistä pidempään, jos heillä ei ole esittää turvapaikkaa hakiessaan passia eikä muita matkustusasiakirjoja. Nyt töihin pääsee kolmen kuukauden odotusajan jälkeen, jatkossa on odotettava puoli vuotta.
Sen lisäksi lakiin tulevat säännökset turvapaikanhakijan iän selvittämisestä oikeuslääketieteen keinoin eli niin sanotut ikätestit. Uuden lain mukaan ikätesti on jatkossa mahdollista tehdä, jos on perusteita epäillä, että hakija ei kerro totuutta iästään. Hakijaa ei saa pakottaa ikätestiin.
Käytännössä kyse on turvapaikanhakijoista, jotka väittävät olevansa alaikäisiä, vaikka ovat yli 18-vuotiaita.
Samoin perheiden yhdistämissäännökset tiukkenevat. Jatkossa esimerkiksi kasvattilapsen omien vanhempien kuolemasta tai kadoksissa olemisesta on annettava luotettava selvitys.
Kasvattilapsia on erityisesti somaliperheissä. Lakiesityksen mukaan viime aikoina jätetyissä hakemuksissa 70–80 prosentilla perheistä on kahdesta kolmeen kasvattilasta.
Thors oli edelleen käärmeissään harvinaisesta lausumasta eli ponnesta, jonka eduskunnan hallintovaliokunta tuikkasi omaan mietintöönsä.
Siinä hallitusta vaaditaan selvittämään eduskunnalle lokakuuhun mennessä, millaiset Suomen perheenyhdistämissäännökset ovat verrattuna EU-maihin ja pohjoismaihin.
Thorsin mukaan sisäministeriöllä ei ole aikaa tällaiseen selvitykseen, eikä rekistereistä saa kaikkea hallintovaliokunnan haluamaa tietoa perheenyhdistämisten seurauksista.
Thors varoitti, että liian yksinkertaiset selvitykset "yksinkertaistavat todellisuutta liian paljon".