Suomenmaa: Mamupaneeli tyrmäsi erillisen siirtolaisparlamentin 5.4.2011
Pääkirjoitus: Muuttajat mukaan puolueisiin 7.4.2011
Maahanmuuttajaehdokkaat eivät innostuneet siirtolaisparlamentin ajatuksesta vaalipaneelissaan tiistaina. Kaikki kahdeksan eri puoluetta edustanutta panelistia suhtautuivat ideaan vähintään varauksellisesti, muutama oli melko vahvastikin vastaan.
Maahanmuuttajataustaiset vaaliehdokkaat perustelivat ajatustaan toivomalla, että vaikuttamiseen käytettäisiin jo olemassa olevia rakenteita.
Siirtolaisparlamentin ajatus on syntynyt useiden maahanmuuttajataustaisten henkilöiden kesken. Parlamentin on ajateltu olevan neuvoa-antava elin. Sille ei ole hankittu rahoitusta eikä sitä ole vielä olemassa.
RKP:n Tino Singh totesi ymmärtävänsä, että ilman kansalaisuutta Suomessa toistaiseksi olevat eivät voi vaikuttaa valtiollisissa vaaleissa.
– Yhteistyö on Suomen mahti ja siihen pitää saada mukaan niin muuttajat kuin kantasuomalaisetkin, totesi 5-vuotiaasta Suomessa asunut intialaistaustainen Singh.
Keskustan Abdirahim Hussein Mohamed totesi haluavansa vaikuttaa suomalaisen yhteiskunnan kautta. Hän kertoi kokeneensa keskustassa, että vaikuttamiselle annetaan tilaa ja omaa viestiä voi tuoda esiin. Siksi myöskään erillistä siirtolaisparlamenttia ei tarvita.
– Tässä vaiheessa en näe sitä tarpeelliseksi. Mutta olen kyllä valmis keskustelemaan hankkeen puuhaajien kanssa, jos äänestätte minut eduskuntaan, ”suomaliksi” itsensä esitellyt somalialaissyntyinen ”Husu” Hussein totesi.
Kokoomuksen kosovolaissyntyinen Fatbardhe Hetemaj tyrmäsi parlamentin painokkaasti tarpeettomana ja lupasi vastustaa sitä, jos sellainen perustetaan.
Kuvateksti: Kokoomuksen Fatbardhe Hetemaj ei halua siirtolaisparlamenttia. Pitkälti samoilla linjoilla olivat myös vasemmistoliiton Hanna Mithiku, keskustan Abdirahim Hussein Mohamed, vihreiden Husein Muhammed sekä muutkin maahanmuuttajapaneelin vaaliehdokkaat.
Aiheesta lisää keskiviikon Suomenmaassa.
____________________________________________
Pääkirjoitus: Muuttajat mukaan puolueisiin
Helsingissä järjestetyssä maahanmuuttajaehdokkaiden vaalipaneelissa kuultiin tervetulleita terveisiä valtiovallalle. Kielikoulutusta ei ole koskaan liikaa mutta samalla mitään uusia rakenteita ei enää tarvita muuttajien aktivoimiseksi. Sen sijaan olemassa olevat kanavat pitää tehdä paremmin tiettäviksi.
Tilaisuuden taustavoimina olivat oikeusministeriö sekä etnisten suhteiden neuvottelukunta Etno ja sen hyvän tahdon lähettiläs, tohtori Pentti Arajärvi. Kun järjestäjätahot olivat tuolta tasolta, pohjustuksissa onnistuttiin melko hyvin välttämään hurskasteleva ja selittelevän silittelevä asenne.
Itse keskustelussa äänessä olivat ne, joilla oli konkreettista sanottavaa. Yhdensuuntaisesti panelistit muistuttivat, että maahanmuuttajien joukko on taustoiltaan, kokemuksiltaan ja näkemyksiltään huomattavasti monimuotoisempi kuin kantasuomalaiset konsanaan. Miten yksi muuttaja siis voisi edustaa muuta kuin itseään ja ajamiaan asioita?
Muuttajat muistuttivat, että kantaväestönkin passivoituessa muuttajilla on siihen moninkertainen vaara ilman kunnollista kielitaitoa. Vasta sen myötä alkaa löytyä erilaisille ihmisille sopivia osallistumiskanavia.
Aktiiviselle maahanmuuttajalle puolueet ovat yksi vaikutuskanava muiden joukossa. Niihin ei sisälly mitään kummallista, pelottavaa tai vieroksuttavaa.
Eduskuntavaaliehdokas Abdirahim Hussein Mohamed kertoi keskustalta saamistaan eväistä. Hän kokee, että voi ja saa osallistua muiden keskustalaisten kanssa normaaliin politiikantekoon. Samalla hänellä itsellään on mahdollisuus tuoda omaa viestiään ja huomioitaan puolueviskaalien korviin.
”Husu” Hussein on oivaltanut juuri sen, mistä politiikassa pohjimmiltaan on kyse. Osallistumisesta ja osallistamisesta. Olisi suotavaa, että kantasuomalaisetkin sen yhä vahvemmin hoksaisivat.