YLE Tampere: Pienpuolueiden tie eduskuntaan takkuilee 5.4.2011
Pirkanmaalaisista pienpuolueista vain Suomen Senioripuolue on saanut ehdokaslistansa täyteen. Muutos 2011 on saanut listoilleen kuusi ehdokasta ja Itsenäisyyspuolue seitsemän. Suurimmat erot puolueiden välillä syntyvät lähinnä maahanmuuttopolitiikassa, mutta myös omissa pääteemoissa.
Pienet puolueet ovat saaneet tehdä tosissaan töitä eduskuntavaalien edellä. Vaikka vaalityö onkin entuudestaan tuttua Muutos 2011 -ryhmän Oula Lintulalle, ei yllätyksiltä ole säästytty.
- Minulla on jonkin verran kokemusta edellisestä puolueesta, joka oli vähän suurempi eli Kansallinen Kokoomus. Ihan uutta ei siis ole, että tekemistä tässä on, mutta se kyllä on uutta, että tekijöitä on hyvin vähän ja sitä kautta tietysti yksittäiselle henkilölle on paljon tehtävää, sanoo Lintula.
- Meidän puolueen ongelma on kaiken aikaa ollut se, että rahavaroja on liian vähän, kertoo puolestaan Kari Alhonen Itsenäisyyspuolueesta. Me emme pysty mainostamaan samaan tapaan kuin suuret puolueet.
Seniorit aktiivisina
Eläkeläisten asiaa ajava senioripuolue on liikkeellä aktiivisen oloisesti. Nyt katsontakantaa on laajennettu, kertoo puolueen vapapuheenjohtaja Reijo Kauppila.
- Täällähän meillä on listalla 18 erittäin hyvää henkilöä. Miellä on jopa kolmekymppinenkin ehdokas täällä. Meillä on otettu nyt mukaan yleispuolueen imago, että emme ole vain yhden asian puolue. Haluamme ottaa esille laajasti yhteiskunnallisia asioita ja merkittäviä yhteiskunnallisia epäkohtia. Niitä on kyllä ikäihmisten ja eläkeläisten alueella erittäin paljon ja niihin me tietysti puutumme ensisijaisesti, lupaa Kauppila.
Muutos 2011 lähtee vaaleihin myös tutuilla teemoilla, kertoo Oula Lintula.
- Meidän tärkeimmät kolme teemaa ovat sananvapaus, suora demokratia ja suomalaisten edunvalvonta.
Kari Alhonen kiteyttää Itsenäisyyspuolueen vaaliteemat.
- Meidän tärkein teema on ollut joka vaaleissa se, että Itsenäisyyspuolue haluaa päätösvallan Suomeen eli eron EU:sta. Tämähän merkitsee sitä, että Suomen markka myös palautetaan ja se tarkoittaa, että Suomella tulee olemaan itsenäinen talouspolitiikka ja Suomi esimerkiksi itse päättää verovarojensa käytöstä, eikä niiden käyttöä ohjailla ulkomailta käsin.
Lisää raha-asioita
Toinen Itsenäisyyspuolueen vaaleissa ajama asia on jokaisen oikeus perustuloon.
- Perustulo tulisi saada ihmisille, jotka eivät pysty itseään työllään elättämään. Ja verotusta pitäisi muuttaa niin, että alle 1 000 euron kuukausituloista ei menisi veroa ollenkaan. Sen sijaan suurituloisten verotusta kiristettäisiin, sanoo Kari Alhonen.
Veroasioita on mietitty myös Senioripuolueessa.
- Kun ihminen tulee 70 vuoden ikään, hänen verojaan pitää alentaa ja käteen jäävää rahamäärää lisätä. Samoin kun hän tulee 80 vuoden ikään, hän tarvitsee entistä enemmän hoitoa, huolta ja palveluja, joten hänen verotuksensa pitäisi mahdollisesti poistaa kokonaan siinä vaiheessa, jotta hän pystyisi saamaan niitä palveluja, luettelee Reijo Kauppila Eli verotussuuntauksen pitäisi olla päin vastainen kuin nykyisin. Tällä hetkellä mitä vanhempi on, niin sitä enemmän otetaan pois eläkkeitä.
Maahanmuuttopolitiikasta selvät mielipiteet
Pienpuolueet erottuvat valtapuolueista useimmiten selkeillä kannanotoillaan maahanmuuttopolitiikasta. Myös Muutos 2011 ja Itsenäisyyspuolue ovat muodostaneet kantansa maahanmuuttopolitiikasta.
- Mielestämme Suomen valtion tärkein tehtävä on valvoa suomalaisten etua, koska mikään muu valtio maailmassa ei sitä tee, sanoo Muutos 2011 -puolueesta Oula Lintula.
- Ja kaiken politiikan - mukaan lukien maahanmuuttopolitiikan - täytyy olla Suomen etujen mukaista. Sikäli kun tänne on tulossa osaavaa työvoimaa, joka on valmis kantamaan kortensa yhteiseen kekoon, niin he ovat tervetulleita. Mutta sen sijaan on väkeä, joka tulee tänne sosiaaliturvan perässä. Monessa maailman maassa tekemällä pitkää työpäivää ei ansaitse yhtä paljon kuin Suomessa olemalla tekemättä mitään. Suomen talous ei sitä kestä.
Aika maltillisilla linjoilla on myös Itsenäisyyspuolue, kertoo Kari Alhonen.
- Meillä ei ole mitään pakolaisia tai maahanmuuttajia vastaan yleensäkään, mutta meidän mielestä työperäiseen maahanmuuttoon pitäisi olla jonkinlainen kiintiö. Pakolaiset on asia erikseen eli pakolaisia pitää ottaa kuten nykyäänkin.
Työ jatkuu vaalien jälkeenkin
Pienpuolueet odottavat toki eduskuntapaikkoja, mutta kovin korkealla odotukset eivät ole. Työtä kuitenkin aiotaan jatkaa vielä vaalien jälkeenkin. Muutos 2011 valmistautuu jo tuleviin kunnallisvaaleihin, ja Senioripuolue lupaa olla piikkinä muiden lihassa, tuli eduskuntapaikkaa tai ei, vakuuttaa Suomen Senioripuolueen varapuheenjohtajana toimiva Reijo Kauppila.
- Pääsimmepä eduskuntaan tai emme, me toimimme. Me olemme oikeastaan yhteiskunnassa sellainen omatunto, joka kolkuttaa jokaisen puolueen toiminnassa tämän jälkeenkin. Ja me emme tule jättämään muita puolueita rauhaan näissä epäkohdissa. Olemme tähänkin asti olleet aktiivisia ja käyneet jatkuvasti eduskunnassa puolueitten ja ministereitten puheilla ja tulemme jatkuvasti tekemään tätä työtä.