Svenska YLE: Magma: Invandrarna är oumbärliga 4.4.2011
(pdf)
Vem skulle köra bussarna i ett Finland utan invandrare? Den frågan ställer tankesmedjan Magma i en färsk rapport om invandringens samhällsekonomiska inverkningar. Slutsatsen i rapporten är att Finland behöver invandrare och att invandrarna rentav är oumbärliga för många branscher i landet.
Enligt Jan Saarela som har sammanställt rapporten så är det viktigt att slå hål på myten om invandrare som konkurrerar ut de infödda finländarna på arbetsmarknaden. Snarare fyller invandrarna ut inom sektorer där det råder arbetskraftsbrist, berättar Saarela.
Saarelas utredning pekar också på andra samhälleliga nyttor med invandringen. Bland annat ökar utrikeshandeln till de länder som invandrarna kommer från.
Den stora utmaningen för samhället är att ta vara på den resurs som invandarna utgör. I dagens läge är sysselsättningen bland invandrare betydligt lägre jämfört med den infödda befolkningen. Skillnaden är speciellt påtaglig då det kommer till invandrarkvinnornas sysselsättning.
Sämst är sysselsättning bland invandrarna i landets mest befolkningsrika kommuner. I kommuner och mindre städer där invandrarnas andel av befolkning är lägre så är sysselsättningsläget bättre. Invandrarnas urpsrung påverkar också sysselsättningsgraden, visar Saarelas rapport. Personer som kommer från OECD-länder eller Ryssland och Estland har är bättre sysselsatta än andra invandrargrupper i Finland.
Det behövs målmedvetena åtgärder för att ta till vara den potential som invadrarna utgör, säger Saarela. Han anser att de integrationsåtgärder som riktas till invandrarna i större utsträckning borde basera sig på invandrarns individuella behov. Saarela efterlyser också en diskussion om vårt arbetsmarknadssystem som kan vara en bidragande orsak till att många invandrare har svårt att få ett arbete.
_______________________________________________
HBL: "Invandrare stjäl inte finländarnas arbeten"
Rädslan för att utländsk arbetskraft ersätter den finska är överdriven, anser PD Jan Saarela, docent i befolkningsekonomi vid Åbo Akademi.
– Snarare kompletterar den vår arbetskraft. På lång sikt har vi tvärtom inte råd att vara utan invandring.
– Det är svårt att se hur vi i en globaliserad värld skulle isolera oss så att vi inte skulle ha utlandsfödda på arbetsmarknaden, säger Saarela.
I sin undersökning om invandringens samhällsekonomiska betydelse som presenterades för allmänheten i dag ställer Saarela sina egna forskningsresultat i relation till internationella erfarenheter och konstaterar att immigrationen på sikt kan gynna samhällsekonomin genom en ökad utrikeshandel.
– Handelskostnaderna och informationsbarriärerna blir lägre eftersom invandrare har kunskaper om sina hemländer, vilket gynnar handelskontakterna.
Ändå är arbetslöshetsgraden bland invandrare mer än dubbelt högre än bland finländarna, femton mot sex procent. En vanlig uppfattning är att "invandrarna stjäl våra jobb".
– Det finns inte någon undanträngningseffekt, åtminstone inte i förödande mån. Att betrakta invandring som en stor börda för den finländska ekonomin är en stor överdrift med tanke på internationell forskning och de mängder invandrare vi har i dag, säger Saarela.
Redan år 2030 kommer det att vara svårt att täcka utgifterna för den pensionerade arbetskraften. Den arbetande befolkningens skatter räcker inte till för att upprätthålla välfärdsstaten. På lång sikt har Saarela svårt att se hur Finland skulle se ut utan invandring.
– Invandrararbetskraft och infödd arbetskraft är inte varandras substitut, utan invandrarna har en viktig kompletterande funktion.
I dag finns ungefär 168 000 utländska medborgare i Finland. Ofta arbetar invandrarna i branscher där arbetskraftsefterfrågan är stor.
– Det finns arbeten där vi inte får inhemsk arbetskraft. På sikt genererar invandrarna intäkter till samhället genom att betala skatt.
Invandrararbetskraften har en besvärlig sits på arbetsmarknaden. En avgörande fråga är hur väl och hur snabbt invandrarna kan integreras i arbetslivet.
– Antingen kan vi genom invandringspolitiska medel rikta in oss på att få hit högkvalificerad arbetskraft eller hjälpa dem som är här med integrationspolitiska medel. Vi ska snabbt ge dem arbetspraktik och språkundervisning, säger Saarela.
Den nya integrationslagen som träder i kraft i september kan förbättra integreringen.
– På papper ser den väldigt lovande ut men det gäller att se hur den förverkligas i praktiken, säger Saarela.
Hur kan Finland bli en mer attraktiv plats för kunnig arbetskraft?
– Attityderna borde ändras, men de kanske gör det på sikt. Ju mer folk reser och möter andra kulturer desto större blir chanserna att barriärerna bryts.
Undersökningen gjordes på uppdrag av tankesmedjan Magma.
________________________________________________
Magma: Invandringens samhällsekonomiska konsekvenser
I samhällsdebatten ses invandringen ofta som en börda. Det sägs att invandrarna tar lokalbefolkningens jobb och flyktingarna förorsakar kostnader. Men en debatt som främst fokuserar på problem är inte konstruktiv, och därför vill Magma med denna rapport belysa invandringens samhällsekonomiska konsekvenser ur flera synvinklar.
Med särskild tonvikt på Svenskfinland visar PD Jan Saarela hur Finland lyckats integrera invandrarna på arbetsmarknaden. Saarelas analys visar att invandringen kan ha stora effekter på samhällsekonomin, men att samhällsnyttan i hög grad beror på invandrarnas utsikter på arbetsmarknaden.
Analysen utmynnar i några rekommendationer gällande utformningen av en lyckad integrationspolitik.