maanantai 4. huhtikuuta 2011

Ministeri Thors: Työperusteisen maahanmuuton vastattava työmarkkinoiden tarvetta

Ministeri Thors: Työperusteisen maahanmuuton vastattava työmarkkinoiden tarvetta 4.4.2011

Maahanmuutto- ja europppaministeri Astrid Thorsin mukaan työperusteinen maahanmuutto on Suomelle kokonaistaloudellisesti lisäarvoa tuottavaa. – Magman tutkimus osoittaa, että helpoiten on osoitettavissa työperusteisen maahanmuuton lisäarvo maan taloudelle. Ulkomaiset työntekijät ovat monille yrityksille tärkeitä ja työlupaprosessin tulisi olla tehokas, ministeri Thors totesi tänään puhuessaan maahanmuuttajien työllisyyttä käsitelleessä seminaarissa Espoossa.

Ministeri Thorsin mukaan työntekijöiden oleskelulupajärjestelmän kehittäminen on keskeinen tekijä, kun Suomi kilpailee osaavasta työvoimasta. – Ongelmana on Suomen kahden päätöksen järjestelmä työntekijän oleskelulupa-asioissa. Asiaan olisi tullut parannus, jos eduskunta olisi käsitellyt hallituksen esityksen työntekijän oleskelulupajärjestelmän uudistamiseksi. Seuraavan hallituksen on ryhdyttävä toimenpiteisiin ja luotava työntekijän oleskelulupaprosessista yhden päätöksen prosessi, painotti ministeri Thors.

Työperusteisen maahanmuuton on ministeri Thorsin mielestä vastattava tarvetta. – Nykyisenmuotoisesta viranomaisen suorittamasta saatavuusharkinnasta on luovuttava. Työnantajan on saatava palkata kolmannesta maasta, jos kotimaasta tai EU:n alueelta rekrytointi ei ole tuottanut tulosta. Vain tällä tavalla työperusteinen maahanmuutto vastaa työmarkkinoiden tarvetta