keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Iisalmen Sanomat: Rasismi ei kuulu sivistysvaltioon

Iisalmen Sanomat, pääkirjoitus: Rasismi ei kuulu sivistysvaltioon 1.6.2011

Jos Tasavallan Presidentti Tarja Halosen toivomusta kuullaan, tuleva, joskus nimitettävä hallitus ottaa ohjelmaansa pontevia toimia rasismin karsimiseksi. Ja syytä onkin.

Perussuomalaisten ansio ainakin osittain on se, että viime vuosina Suomessa on käynnistynyt keskustelu maahanmuutosta, sen haasteista, periaatteista ja tarpeellisuudestakin. Olisikin oikein hyvä, että näistä asioista sekä välitetään oikeaa tietoa että huolehditaan siitä, että meidän viranomaistoimintamme on nopeaa, asiallista, johdonmukaista ja oikeudenmukaista.

Maahanmuuttokeskustelun varjopuoli on kuitenkin pimeä. Se näyttää antaneen joillekin ihmisille ikään kuin luvan hyökätä erilaisia ihmisiä kohtaan. Meillä täällä tilanne lienee onneksi ainakin toistaiseksi vielä rauhallinen, mutta suurista kaupungeista kerrotaan jatkuvista hyökkäyksistä, joiden kohteeksi ulkomaalaisen näköiset ihmiset joutuvat. Ei voi olla sivistysvaltion periaatteiden mukaista, jos tuntemattomia ihmisiä julkisilla paikoilla ihonvärin tai pukeutumisen perusteella haukutaan, tönitään, lyödään tai heidän päälleen syljetään. Se tuo hyytävällä tavalla mieleen 30-luvun Saksan.

Tosiasia on se, että me Suomessa tarvitsemme muualta tulevaa työvoimaa monille aloille. Ihmisten entistä suuremmasta liikkuvuudesta johtuu, että eri kansakuntien, uskontokuntien ja rotujen välisiä avioliittoja solmitaan. Monet lapsettomat adoptoivat orpolapsia, joiden ihonväri poikkeaa suomalaisvaaleasta. Kantasuomalaiset puolestaan muuttavat ulkomaille töihin tai eläkkeelle - tuskin sellaista maata onkaan, jossa suomalaisia ei asuisi, ja vastaavasti tänne meille muuttaa väkeä muualta. Edes elintasopakolaisista on vähän omituista huolestua, kuulummehan me suomalaiset maailman uutterimpiin elintasopakolaisiin. Satakunta vuotta sitten lähdimme joukolla Atlantin taa kultaa vuodemaan, ja puoli vuosisataa sitten suuntana oli Ruotsi, jonka autotehtaista ja hoitolaitoksista haettiin leveämpää leipää. Haluammeko tuomita heidätkin?

Kuvateksti:
Presidentti Tarja Halonen oli aiheellisesti huolissaan siitä, että rasistiset hyökkäykset ovat lisääntyneet. Maahanmuuttopolitiikasta on hyvä keskustella, mutta sen mahdolliset puutteet eivät ole maahanmuuttajien vika.