keskiviikko 9. marraskuuta 2011

YLE: Hoitoala houkuttelee maahanmuuttajia

YLE Turku: Hoitoala houkuttelee maahanmuuttajia 9.11.2011

Maahanmuuttajille tarjotaan Turun ammatti-instituutissa ja Ammattiopisto Liviassa sosiaali- ja terveysalalle valmentavaa koulutusta. Koulutuksen tarkoituksena on valmistaa maahanmuuttaja alan varsinaisiin opintoihin.

Etenkin hoitoalan koulutus on maahanmuuttajien keskuudessa houkutteleva vaihtoehto. Myös esimerkiksi Turussa on tarvetta hoitoalan työntekijöille.

- Se on heille sellainen läheinen hoiva-ammatti. He ovat tottuneet pitämään suvusta ja perheestään huolta, toteaa Turun ammatti-instituutin suomen kielen opettaja Sari Rautiainen.

Tulokset olleet hyviä

Vuoden mittainen valmistava koulutus mittaa maahanmuuttajan soveltuvuutta haluamalleen alalle. Lisäksi koulutuksen aikana opiskellaan riittävää suomen kielen taitoa.

- Sen jälkeen on tavoitteena, että he siirtyvät varsinaisiin lähihoitajan opintoihin, Rautiainen kertoo.

Valmentavasta koulutuksesta on tähän mennessä saatu hyviä kokemuksia.

- Ensimmäinen ryhmämme, joka siirtyi varsinaisiin opintoihin kolme vuotta sitten, on nyt siirtymässä erikoistumisjaksoon.

- Heillä on lähes kaikilla työpaikat ja he tekevät töitä opintojensa ohessa.

Hoitoalan lisäksi maksuttomia valmentavia opintoja on tarjolla sekä tekniikka- että palvelualalla.

Suuri tilaisuus maahanmuuttajalle

Afganistanista Suomeen muuttanut 20-vuotias Mehdi Hashemi opiskelee lähihoitajaksi. Hän hakeutui opintojen pariin halusta auttaa muita ihmisiä.

- Kotimaassa en osannut auttaa ihmisiä. Suomessa halusin heti tietää, miten voisin auttaa muita. Niin sain tietää lähihoitajan ammatista.

Hashemin mukaan monet maahanmuuttajat ovat kiinnostuneita hoitoalasta. Heidän on kuitenkin vaikea hakeutua alalle.

- Pelkästään kieli on vaikea oppia. Siksi on hyvä, että meillä maahanmuuttajilla on mahdollisuus tällaiseen valmentavaan koulutukseen.

Myös Suomeen Somaliasta muuttanut Sibiro Ahmed arvostaa maksuttomia opintoja.

- Tämä on suuri tilaisuus meille. Maahanmuuttajien pitää sopeutua Suomen yhteiskuntaan. Tämä on hyvä tapa siihen, hän toteaa.