tiistai 8. marraskuuta 2011

HS: Terrorismitutkinnassa paljastui epäilty ihmiskauppajuoni

Helsingin Sanomat: Terrorismitutkinnassa paljastui epäilty ihmiskauppajuoni 8.11.2011

Keskusrikospoliisin terrorismin tukemiseen liittyvässä esitutkinnassa on tullut ilmi uusi rikosepäily.

34-vuotiasta helsinkiläismiestä on aiemmin epäilty terrorismin rahoittamisesta ja värväyksestä. Miehen epäillään värvänneen terrorismirikoksen tekemiseen ainakin yhden ihmisen, joka on oleskellut värväyshetkellä Suomen ulkopuolella.

Uusi rikosepäily koskee terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelua.

Tutkinnanjohtaja Kaj Björkqvistin mukaan epäily liittyy siihen, että mies olisi ollut mukana valmistelemassa törkeää ihmiskauppaa terroristisessa tarkoituksessa.

"On valmisteltu suunnitelmaa ihmisten viemisestä ulkomaille ilman, että he ovat olleet tietoisia matkan todellisesta tarkoituksesta. On syytä epäillä, että heidät olisi viety koulutusleirille. Valmistelu on kohdistunut Suomessa oleviin henkilöihin. Selvittelemme asiaa parhaillaan", Björkqvist sanoo.

Mies on ollut syyskuusta lähtien vangittuna. Tiistaina Helsingin käräjäoikeus vangitsi hänet todennäköisin syin epäiltynä myös uuden rikosnimikkeen osalta.

Krp epäilee, että mies on laatinut ihmiskauppasuunnitelmaa ainakin kahden ulkomailla olevan ihmisen kanssa.

Lisäksi terrorismin rahoituksesta epäillään kolmea ihmistä. Kaksi heistä oleskelee ulkomailla, mutta he ovat asuneet pysyvästi Suomessa.

Kaikki rikosepäilyt liittyvät somalialaiseen islamistijärjestö al-Shabaabiin, joka taistelee Somalian väliaikaishallitusta vastaan.