Yle: Kansanedustaja kritisoi viranomaisten toimintaa Kotkassa 5.3.2013
Yle: Pelastusjohtaja: Riskit täytyy arvioida ajoissa 4.3.2013
Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula kritisoi viranomaisten tapaa toimia Kotkassa. Poikkeukselliset vaatimukset johtivat Etelä-Kymen vasemmistonuorten kirjanesittelytilaisuuden perumiseen.
Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) on jättänyt sisäministeri Päivi Räsäselle (kd.) kirjallisen kysymyksen liittyen viranomaisten toimintaan Kotkassa Etelä-Kymen vasemmistonuorten kirjanesittelytilaisuuden järjestämisen yhteydessä.
Tilaisuus jouduttiin perumaan, koska tilaisuudesta laadittu pelastussuunnitelma ei ollut ajoissa valmiina. Kontulan mukaan viranomaisten tiukat vaatimukset rajoittavat poliittista toimintavapautta.
Kotkassa Etelä-Kymen vasemmistonuorten kirjanesittelytilaisuus olisi voitu viranomaisten mukaan järjestää, mikäli pelastussuunnitelma olisi ollut valmiina tasan kaksi viikkoa ennen tilaisuutta.
Lisäksi paikan päälle vaadittiin ammattijärjestyksenvalvojia tavallisen kurssin suorittaneiden valvojien sijaan.
Kontulan mukaan viranomaisten vaatimukset ovat kohtuuttomia.
Tiistaina jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Kontula kysyy, miten hallitus aikoo varmistaa, ettei turvallisuusmääräyksiä käytetä poliittisten oikeuksien kaventamiseen.
Mistä on kyse?
- Anna Kontula (vas.) kritisoi viranomaisten tiukkoja vaatimuksia Kotkan kirjanesittelytilaisuuden suhteen
- Kontulan mukaan viranomaisten vaatimukset ovat kohtuuttomia ja rajoittavat poliittista toimintavapautta
____________________________________
Yle: Pelastusjohtaja: Riskit täytyy arvioida ajoissa
Vasemmistonuorten Kotkaan suunnittelema keskustelutilaisuus jouduttiin perumaan, kun pelastussuunnitelma ei ollut ajoissa valmiina. Pelastusjohtaja Ilpo Tolosen mukaan suunnitelman olisi pitänyt olla valmiina kaksi viikkoa ennen tilaisuuden pitämistä.
Myöhässä jätetty pelastussuunnitelma torppasi vasemmistonuorten keskustelutilaisuuden Kotkassa.
Kotkan vasemmistonuorten oli määrä järjestää tulevana keskiviikkona keskustelutilaisuus äärioikeiston tilasta Suomessa. Tilaisuus peruutettiin myöhästyneen pelastussuunnitelman takia.
Pelastuslain mukaan yleisötilaisuuden järjestäjän on jätettävä pelastussuunnitelma 14 vuorokautta etukäteen.
- Asetuksessa määritellään tarkemmat säännöt. Suunnitelma voidaan vaatia esimerkiksi jos tilaisuuteen osallistuu vähintään 200 ihmistä. Tai jos käytetään erikoistehosteita, tulta esimerkiksi. Syynä suunnitelman laatimiseen voi olla myös tilaisuuden luonne, niin kuin tässä Kotkan tapauksessa, Kymenlaakson pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Ilpo Tolonen kertoo.
Tilaisuuden luonteen määrittää tapahtuman järjestäjä ja viranomaiset eli poliisit ja pelastushenkilökunta sitten pohtivat, onko pelastussuunnitelma tarpeen tehdä.
- Kymenlaakson pelastuslaitoksen sivuilta löytyy kyllä ohjeet siihen, millä perusteilla ja miten pelastussuunnitelma laaditaan. Mutta läheskään kaikki eivät tunne sääntöjä.
Kun pelastussuunnitelma toimitetaan viranomaisille, syynätään se läpi tarkasti.
- Ensin tietysti katsotaan, että se on toimitettu ajoissa ja katsotaan kuvaillaanko siinä tarpeeksi tarkasti se, mistä tilaisuudessa on kyse. Lisäksi katsotaan, kuinka hyvin vaaratilanteet on arvioitu ja kuinka ne voidaan ennaltaehkäistä.
Vasemmistonuoret: tapahtumien järjestäminen vaikeutui
Kotkan tapahtumaa järjestellyt Joona Mielonen Etelä-Kymen vasemmistonuorista kertoo oudoksuvansa pelastussuunnitelman vaatimista.
- Jyväskylän tapauksen jälkeen esimerkiksi Tapiolan kirjastossa on järjestetty vastaavanlaisia tilaisuuksia ja siellä riitti vain ilmoitus poliisille ja paikan päälle lähetettiin neljä poliisia turvaamaan tilannetta.
Jyväskylän kaupunginkirjastossa järjestetyssä Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa puukotettiin miestä tammikuun lopussa. Mielonen harmittelee Jyväskylän tapauksen aiheuttamaa tilannetta.
-Tapahtumien järjestämisestä on tullut todella hankalaa. Nyt tilaisuuksiin vaaditaan jo kuusi kokenutta järjestyksenvalvojaa, eikä pienillä järjestöillä ole moiseen varaa.
Mielosen mukaan Etelä-Kymenlaakson vasemmistonuoret aikovat järjestää keskustelutilaisuuden hankaluuksista huolimatta.
- Päätimme pysyä suunnitelmassamme, vaikka Jyväskylän tapaus järkyttikin. Emme halua antaa pelolle valtaa, Mielonen sanoo.
Mielonen korostaa vasemmistonuorten halua tehdä hyvää yhteistyötä viranomaisten kanssa.
- Siihen olemme pyrkineet koko ajan ja niin aiomme tehdä jatkossakin, Mielonen painottaa.
Harkintaoikeutta ei käytetty
Tolonen ei muista, että vasemmistonuorten suunnitteleman keskustalutilaisuuden kaltaista tilaisuutta olisi koskaan aiemmin jouduttu Kymenlaakson alueella perumaan.
- Tässähän painaa tietysti myös tämä aikaisempi esimerkki Jyväskylästä, Tolonen sanoo.
Tolonen ei näe vastaavien poliittisten tilaisuuksien järjestämisessä tulevaisuudessa ongelmaa.
- Ilman muuta voidaan järjestää, kunhan riskit otetaan ajoissa huomioon ja tilaisuus suunnitellaan huolellisesti, Tolonen tiivistää.
Viranomaiset eivät myöskään käyttäneet Kotkan tapauksessa lain sallimaa harkintaoikeuttaan. Sen mukaan viranomainen voi ottaa vastaan myöhässäkin toimitetun pelastussuunnitelman erityisin perustein. Kotkan tapauksessa näin ei kuitenkaan Tolosen mukaan käynyt, koska tilanteen luonne ei täyttänyt kriteereitä.
- Jonkun harmittomamman tilaisuuden pelastussuunnitelman olisi voinut käsitellä nopeamminkin.
Pelastusviranomainen voi halutessaan hakea lain mukaan myös sakkoja myöhässä toimitetun pelastussuunnitelman vuoksi.
- Emme ole kuitenkaan ottaneet sitä linjaa, Tolonen sanoo.
Mistä on kyse?
- Vasemmistonuorten tapahtuma jouduttiin perumaan Kotkassa myöhässä olleen pelastussuunnitelman vuoksi
- Myöhässäkin tullut pelastussuunnitelma voidaan tiettyjen tilaisuuksien kohdalla hyväksyä