Kotimaa24: Professori Korhosen tutkintapyynnöstä: Kunnianloukkaus syytä tutkia 5.3.2013
Seurakuntalainen: Poliisille tutkintapyyntö uskonnollisesta vihapuheesta Seurakuntalainen.fi:ssä
Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvanen ei usko, että uskonrauhapykälä sopisi Johanna Korhosen tapaukseen. Sen sijaan hän pitäisi tärkeänä, että mahdollinen kunnianloukkaus tutkittaisiin. Kyseessä olisi Tolvasen arvion mukaan ennakkotapaus.
- On aiheellista tutkia, onko raja ylitetty. Ei ole ihan tämäntyyppisiä tapauksia. Omalla tavallaan tämä olisi ennakkotapaus. Ryhmään kohdistuvia tapauksia on ollut, mutta yksittäiseen ihmiseen liittyviä en muista, että oikeudessa olisi ollut.
Korhonen tiedotti eilen jättäneensä tutkintapyynnön Seurakuntalainen.fi-uutissivuston keskustelusta.
Korhonen elää rekisteröidyssä parisuhteessa. ”Kristillisille vihakirjoittajille tyypillistä on ’syntisyyteni’ paheksunta, ’parannuksenteon’ vaatiminen ja eräänlainen uhkailu: ’Teidän tulevaisuutenne ei ole helppo Jumalan tuomiolla.’ Nämä kaksi viestiä ylläpito poisti pyynnöstäni näkyvistä, kaikki muut jäivät”, Korhonen kuvasi tiedotteessaan.
Tutkintapyyntö koskee sitä, loukkaavatko kirjoittajat Korhosen yksityisyyttä, kunniaa ja uskonrauhaa.
- Jossakin siinä menee raja, miten ihmisiä voi tällaisilla tuomioilla uhata. Vakaumuksen loukkaaminen menisi lähinnä kunnianloukkauksen puolelle. Uskonrauhapykälä suojaa enemmänkin uskonnollista yhdyskuntaa ja sitä, mitä siellä pidetään arvokkaana. Siksi se pykälä ei niin hyvin tähän tapaukseen soveltuisi, professori Tolvanen pohtii.
- Aika julmaa tekstiä se on ja sopimatonta toisista ihmisistä mennä tuollaista sanomaan. Olisi parempi jättää kunkin uskon arviointi sikseen, koska ne ovat niin henkilökohtaisia asioita. Toisen ihmisen vakaumuksen arviointi ei ole sopivaa. Tällainen kirjoittelu voi vaikuttaa Korhosen julkiseen imagoon haitallisesti, siinä mielessä tämä on hyvinkin vakava juttu.
Keskusteltava asioista, ei henkilöistä
Professorin mukaan kunnianloukkausasiat arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Kyse on siis myös siitä, mikä koetaan loukkaavana. Tolvanen katsoo, että on herkemmin arvioitava asia, jos esimerkiksi jonkun ihmisen seksuaalisen suuntautumista yhdistää julkisuudessa uskonnollisiin tuomioihin tai vaikkapa helvetillä uhkailuun tai synnittelyyn, kuin jos esimerkiksi arvostelisi jonkun rahallista rikkautta.
Tolvasen mukaan sanat voivat loukata siinäkin tapauksessa, jos kohteena olisi joku joka ei välttämättä edes uskoisi helvettiin.
- Sanaan synti liittyy kielteistä arvolatausta todennäköisesti ateistin korvissakin, hän arvelee.
- Jos sanottaisiin, että homous on syntiä, se on eri asia kuin että se kohdistuu yksittäiseen henkilöön, jolloin asia muuttaa silloin luonnettaan. Jos joku sanoo, että kaikki juristit ovat hulluja, mutta jos jotain nimettyä tuomaria sanotaan hulluksi, tilanne on silloin toinen.
- Jos liitetään yhteen ihmisen uskonnollisuus ja seksuaalinen suuntautuminen, olisi parempi että jokainen ainakin julkisuudessa pitäisi mölyt mahassaan. Ei asioita edistä, jos aletaan henkilöistä keskustella. Esimerkiksi sukupuolineutraalista avioliittolaista on hyväksyttävää että on kahta kantaa, niin pitääkin. Mutta jos henkilöitä leimataan, se on väärin.
Tolvasen arvion mukaan se ei ole merkittävää, onko kirjoittelu tapahtunut erityisesti uskonnollisia aiheita käsittelevässä mediassa vai jossakin muussa mediassa.