lauantai 5. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Pakolaistulva ei saa jakaa Eurooppaa

Ilta-Sanomat, pääkirjoitus: Pakolaistulva ei saa jakaa Eurooppaa 5.9.2015

Jatkuvasti kiihtyneestä turvapaikanhakijoiden tulvasta Euroopan eteläpuoleisilta kriisialueilta on liittokansleri Angela Merkelin ennustamalla tavalla kasvanut poliittinen, taloudellinen ja moraalinen ongelma niin EU:ssa kuin sen yksittäisten jäsenmaiden sisällä.

Ikoneiksi nousseet kuvat Eurooppaan pyrkivien ihmisten traagisista kohtaloista ovat avanneet kautta Euroopan ihmisten sydämiä ja kohottaneet auttamisvalmiutta samalla kun tieto alati kasvavasta pakolaistulvasta on toisaalta täysin ymmärrettäväti synnyttänyt epäluuloja ja pelkoja tulijoiden motiiveista, heidän mahdollisesti aiheuttamistaan ongelmista sekä taloudellisista rasitteista.

Tämä vastakkainen asennoituminen näkyy selvimmin sosiaalisen median keskustelupalstoilla, jossa erilaisten kantojen välinen vuoropuhelu ei ole kunniassa, vaan kukin pyrkii vain vahvistamaan omaa uskoaan. Tämä somevimma ei auta millään tavoin sen paremmin turvapaikanhakijoita kuin Suomeakaan selviytymään tästä tragediasta.

TASAVALLAN PRESIDENTTI Sauli Niinistö osoitti arvojohtajuutta todetassaan keskiviikkona Tampereella, että on ”päätöntä, että pakolaisuus aiheuttaa riitaa Suomessa”.

– Me kykenemme kyllä ottamaan vastaan kohtuudella sen, mitä sivistys-Euroopassa muutkin valtiot tekevät, Niinistö vakuutti muistuttaen samalla, että hallitsematon muuttoliike johtaa tilanteisiin, joissa rekkaan pakataan 71 ihmistä tukehtumaan.

EU tarvitsee pikaisesti yhtenäiset säännöt turvapaikkaratkaisuista sekä sopimuksen taakanjaosta. Saksa ja Ranska pyrkivät yhdessä synnyttämään sitovan taakanjakosopimuksen, mutta helppoa se ei tule olemaan.

ERÄÄT EUROOPPALAISET poliitikot – heidän joukossaan perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho – ovat esittäneet, että Eurooppaan pitäisi ottaa vain kristittyjä turvapaikanhakijoita. Ajatus on sekä moraaliton että kansainvälisten ihmisoikeussopimusten, Suomen perustuslain ja ulkomaalaislain vastainen.