perjantai 4. syyskuuta 2015

Yle: Maahanmuuttovirasto: Suomeen tarvitaan viisi uutta vastaanottokeskusta viikossa

Yle: Maahanmuuttovirasto: Suomeen tarvitaan viisi uutta vastaanottokeskusta viikossa 4.9.2015

Suomessa ei ole varauduttu jopa 30 000 maahanmuuttajan vastaanottamiseen. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorion mukaan muun muassa vastaanottokeskuksia tarvitaan pikaisesti paljon lisää. Erityisesti niitä pitäisi perustaa Pohjois-Suomeen.

Sisäasiainministeriön mukaan Suomeen tulee tänä vuonna jopa 30 000 maahanmuuttajaa, kun aikaisempi arvio oli 15 000. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorion mukaan näin suuriin määriin ei ole osattu ennakolta varautua.

Eurooppalaisittain tai pohjoismaalaisittain kymmeniin tuhansiin nouseva maahanmuuttajien määrä ei ole suuri, mutta Suomessa koko turvapaikkajärjestelmä kaipaa Vuorion mielestä "aikatavalla säätöä".

– Tietenkään emme ole odottaneet nykyistä hakijamäärää, koska viime vuosina Suomeen on tullut ainoastaan 3000-4000 hakijaa.

Tarvitaan viisi uutta keskusta viikossa

– Onko tulijoiden joukossa henkilöitä, jotka käyttävät tilannetta hyväkseen?

– Turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttö on aina mahdollista. Tänä vuonna kolmanneksi eniten turvapaikanhakijoita on Albaniasta. He valtaosaltaan - ellei sataprosenttisesti - käyttävät järjestelmää väärin, koska he vain tulevat tänne saadakseen etuisuuksia ja avustuksia. Sen takia me käsittelemme nämä hakemukset erittäin nopeasti.

– Tietenkin heidän hakemustensa käsittely on kallista, mutta yritämme tehdä sen mahdollisimman nopeasti, tehdä käännytyspäätökset, ja poliisi käännyttää heidät kotiin, Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio jatkaa.

Suomessa toimii tällä hetkellä yhteensä 22 vakituista ja kaksi väliaikaista vastaanottokeskusta. Kahdeksan keskusta on suunnitteilla. Nykyinen vastaanottokeskusten määrä ei riitä, vaan niitä tarvitaan jatkuvasti lisää eri puolille maata.

– Me tarvitsemme, emme kolmea, vaan neljästä viiteen uutta vastaanottokeskusta viikossa.

– Pohjois-Suomi on nyt erityisen kuormittunut, koska sitä kautta Suomeen tulee turvapaikanhakijoita enenevässä määrin. Keskuksia tarvitaan Ouluun, Lappiin, mutta myös Uudellemaalle.

Työntekijöiden osalta tilanne on Vuorion mukaan melko hyvä. Vastaanottokeskuksiin on löytynyt päteviä työntekijöitä.

– Osaajien joukko on vahva, sanoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio.