Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Telttamajoitus on viesti Suomeen tulijoille ja EU:lle 12.11.2015
Sisäministeriö ilmoitti tiistaina, että Suomi valmistautuu lähiaikoina turvapaikanhakijoiden teltta- ja konttimajoitukseen. Nykyiset noin 70 vastaanottokeskusta ovat täyttyneet, eikä uusia pystytä avaamaan maahantulon tahdissa.
Teltat ja kontit tuodaan nykyisten vastaanottokeskusten läheisyyteen myös siksi, että keskusten hajasijoittelu ympäri maata koettelee viranomaisten kapasiteettia.
Ruotsi ilmoitti viime viikolla, että sen vastaanottokyvyn rajat alkavat tulla vastaan. Maahanmuuttoministeri Morgan Johanssonin mukaan tulijoille ei voida taata enää hätämajoitustakaan, joten Ruotsin neuvona on järjestää asunto itse tai kääntyä Tanskaan tai Saksaan.
Loppusyksystä muuttoliike Eurooppaan on jälleen kiihtynyt. Se ja Ruotsin muuttunut linja alkaa jälleen näkyä Tornion rajalla. Välillä tulijoita oli noin sata päivässä, mutta nyt esimerkiksi yhden viikonlopun aikana rekisteröitiin liki 800 tulijaa.
Uusi ilmiö Suomessa ovat Talebanin vainoa pakenevat afganistanilaiset turvapaikanhakijat, joita on nyt yli puolet hakijoista. He ovat nousseet viime päivinä suurimmaksi tulijaryhmäksi irakilaisten sijaan. Heidänkään hätäänsä ei pidä vähätellä.
Pohjoismaat toivonevat, että niiden torjuvat viestit tavoittaisivat Länsi-Balkanin reittiä Eurooppaan suuntaavat pakolaiset.
Viestit on suunnattu myös muille EU-maille, etenkin niille, jotka eivät tähän asti ole olleet turvapaikanhakijoiden kohdemaita eivätkä ole myöskään aktiivisesti osallistuneet EU:ssa sovitun kiintiöjärjestelmän toteuttamiseen.
Kiintiöjärjestelmän osalta Suomikin on pysäyttänyt valmistelut uusien pakolaisten maahan ottamisesta. EU-maat sopivat aiemmin, että yhteensä 160 000 Kreikkaan ja Italiaan tullutta pakolaista sijoitettaisiin muihin EU-maihin, mutta tämäkään ei ole edennyt. Vasta vajaat kaksisataa tulijaa on sijoitettu, heidätkin pääosin Suomeen ja Ruotsiin.
EU-maat tekevät maahanmuuttoon liittyviä linjauksia nyt pelkästään omista lähtökohdistaan. Kokonaisuus on pakko saada hallintaan nykyistä paremmin.