keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Yle: Sisäministeriö rajatarkastuksista: Iso uutinen Suomelle

Yle: Sisäministeriö rajatarkastuksista: Iso uutinen Suomelle 11.11.2015
Yle: Ruotsi ottaa käyttöön rajatarkastukset – Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä voi vähentyä

Ruotsin ratkaisu ehkä hillitsee turvapaikanhakijoiden määrää myös Suomessa, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo. Ruotsi aloittaa huomenna torstaina väliaikaiset rajatarkastukset.

Ylen A-studiossa keskiviikkona vieraillut sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kommentoi tuoreeltaan uutista rajatarkastuksista länsinaapurissa.

– Jokaisen turvapaikanhakijan tulee ilmoittautua siellä turvapaikanhakijaksi ja rekisteröityä Ruotsissa. He eivät enää voi tulla Ruotsin läpi Suomeen ja rekisteröityä uudelleen. Jos he tulevat Suomeen, niin he ovat niin sanottuja Dublin-tapauksia. Me voimme palauttaa heidät takaisin siihen EU-maahan, josta ovat tulleet, Nerg sanoi.

Ruotsin hallitus kertoi keskiviikkoiltana pitämässään tiedotustilaisuudessa, että se aloittaa väliaikaiset rajatarkastukset.

Myös Suomi on tiukentamassa suhtautumistaan turvapaikanhakijoihin. Sisäministeri Petteri Orpo kertoi tänään keskiviikkona, että tavoitteena on karsia houkutuksia, jotka vetävät Euroopassa liikkuvia siirtolaisia Suomeen. Orpo twiittasikin keskiviikkoiltana, että Ruotsin rajatarkastukset ovat odotettu ja Suomen kannalta hyvä uutinen.

– Kontrolli muuttoliikkeestä pohjolassa paranee, Orpo kommentoi Twitterissä.

Suomessa myös varaudutaan turvapaikanhakijoiden majoittamiseen kontteihin ja telttoihin, sisäministeriö tiedotti eilen.

____________________________

Yle: Ruotsi ottaa käyttöön rajatarkastukset – Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä voi vähentyä

Tarkastuksia tehdään kymmenen päivän ajan. Ellei maahan tuleva hae turvapaikkaa Ruotsista, voidaan hänen maahanpääsynsä estää.

Ruotsi ottaa käyttöön väliaikaiset rajatarkastukset. Tarkastusten on määrä alkaa huomenna torstaina keskipäivällä maan etelärajalla ja jatkua kymmenen päivän ajan. Virallisen päätöksen tarkastusten aloittamisesta hallitus tekee torstaina.

Tarkastuksia tehdään esimerkiksi Tanskan ja Ruotsin yhdistävällä Juutinrauman sillalla sekä Saksasta ja Tanskasta Ruotsiin tulevilla lautoilla.

Sisäministeri Anders Ygemanin mukaan tarkastukset otetaan käyttöön Maahanmuuttoviraston taakan helpottamiseksi ja poliisin suosituksesta, sillä Schengen-sopimuksen vaatimukset rajatarkastusten aloittamisesta täyttyvät maahanmuuton Ruotsin sisäiselle turvallisuudelle ja järjestykselle aiheuttaman uhkan vuoksi.

Maahanmuuttoviraston mukaan tarkastusten avulla voidaan erotella hakijoista turvaa eniten tarvitsevat. Ellei maahan tuleva hae turvapaikkaa Ruotsista, voidaan hänen maahanpääsynsä estää. Näin myös Suomeen ja Norjaan suuntautuva ihmisvirta vähenisi.

Ruotsiin saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut tämän vuoden aikana valtavasti aiempaan verrattuna.