Yle: Maahanmuuttovirasto: Rikoksiin syyllistyneille turvapaikanhakijoille pikakäsittely 11.11.2015
Rikokseen syyllistynyt turvapaikanhakija voidaan tarvittaessa karkottaa nopeasti maasta. Rikos ei kuitenkaan ole ensisijainen maastapoistamisperuste, vaan ensin tutkitaan henkilön kansainvälisen suojelun tarve.
Maahanmuuttoviraston mukaan viranomaisilla on valmiudet karkottaa rikoksiin tai muihin häiriöihin syyllistynyt turvapaikanhakija nopeastikin maasta.
Aihe nousi esille, kun alkuviikosta Lahden Hennalasta otettiin poliisioperaatiossa kiinni ulkomaalainen mies, jonka epäillään syyllistyneen laittomaan maahantulon järjestämiseen.
– Suomeen on luotu malli, jossa mahdolliset ongelmatapaukset otetaan nopeasti käsittelyyn. Jos kyse on väkivaltarikoksesta, puhutaan päivistä, sanoo tulosaluejohtaja Juha Similä Maahanmuuttovirastosta.
Tehty rikos ei kuitenkaan ole ensisijainen maastapoistamisperuste vaan henkilön kansainvälisen suojelun tarve katsotaan ensin.
– Erillistä maastapoistamispäätöstä ei voi tehdä irrallaan turvapaikkahakemuksesta. Kaikkien hakemukset käsitellään, muistuttaa Similä.
Mikäli turvapaikanhakija syyllistyy rikokseen tai häiriökäyttäytymiseen, vastaanottokeskuksilla ja hätämajoitusyksiköillä on käytännössä vähän keinoja puuttua asiaan.
– Vastaanottokeskuksilla voi olla sisäisiä keinoja ohjata ja neuvoa turvapaikanhakijoita, mutta vain poliisilla on oikeus puuttua häiriöihin. Itse hakemuksiin voi vaikuttaa vain Maahanmuuttovirasto.
Hakemusten käsittely nopeutumassa?
Tulijoiden suuren määrän takia turvapaikkahakemusten käsittely on venynyt tuntuvasti. Kun keskimäärin aika on noin 130 vuorokautta, tällä hetkellä puhutaan puolesta vuodesta.
Tulosaluejohtaja Juha Similä uskoo, että ruuhka alkaa vuodenvaihteen jälkeen helpottaa.
– Hetkellisesti käsittelyajat ovat pidemmät, mutta keväällä käsittelyn pitäisi nopeutua, kun saamme palkattua ja koulutettua uutta työvoimaa hakemusten käsittelyyn.
Vastaanottokeskuksissa ja hätämajoitusyksiköissä on paljon ihmisiä saman katon alla, ja mielekkään tekemisen puute voi aiheuttaa ongelmia.
Maahanmuuttoviraston tulosaluejohtaja Juha Similä myöntää, että tilanne on hankala.
– Ihanne olisi, että työkykyiset turvapaikanhakijat pääsisivät töihin, mutta kun näin ei käytännössä ole, heille olisi tärkeää järjestää aktiivista toimintaa tai opiskelua.