Yle: Sisäministeri Orpo: Suomi myöntää turvapaikan vain joka kolmannelle hakijalle 11.11.2015
Uusi Suomi: Orpo: Vastaanottaminen onnistuu, mutta miten kotoutamme?
Yle: Nerg: 60–65 prosenttia saa kielteisen turvapaikkapäätöksen
MTV: Orpo: Ruotsin pitäisi harkita järjestelykeskuksen perustamista Etelä-Ruotsiin
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että kaksi kolmesta turvapaikanhakijasta tulee Suomeen elintason perässä.
Sisäministeri Petteri Orpo on huolissaan siitä, että turvapaikanhakijoiden määrä voi hajottaa Schengen-alueen. Syynä on se, että eri maissa tehdään yhä enemmän itsekkäitä ratkaisuja. Tämä näkyy etenkin Itä-Balkanilla.
Ruotsi on jo ilmoittanut, että turvapaikanhakijoille on tarjolla vain telttamajoitusta. Orpon mukaan Etelä-Ruotsiin tarvitaan mahdollisimman pian siirtolaisia vastaanottava hot spot -alue. Suomessa kontti- ja telttamajoitukseen on alettu jo varautua.
Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on jälleen taas lähtenyt nousuun. Lokakuussa turvapaikanhakijoita tuli 7058, suurin osa Tornion rajan kautta. Suomeen on tullut tänä vuonna 27 000 turvapaikanhakijaa.
Viime aikoina eniten turvapaikanhakijoita on tullut Afganistanista. Suhteutettuna väkilukuun Suomeen saapuu tällä hetkellä neljänneksi eniten turvapaikanhakijoita Euroopassa.
--------
Uusi Suomi: Orpo: Vastaanottaminen onnistuu, mutta miten kotoutamme?
– Mitä kriittisemmäksi tilanne menee, sitä itsekkäämpiä, omista lähtökohdista tehtyjä ratkaisuja [Euroopassa] tehdään, pohti sisäministeri Petteri Orpo (kok.) pakolais- ja siirtolaiskriisiä keskiviikkona tavatessaan politiikan toimittajia.
Vaikka viranomaiset pitävät Suomen tilannetta jo kriittisenä muun muassa vastaanottokeskusten riittävyyden osalta, sanoi Orpo Suomen kyllä pärjäävän.
– Tänä vuonna [hakijoiden arvioitu] määrä on noin 27 000. Kyllä me nämä määrät pystytään vielä hoitamaan. Jos ensi vuonna nousee samalle tasolle, Suomelle tulee taloudellisia ja henkisiä vaikeuksia, Orpo sanoi tilaisuudessa.
– Vastaanottaminen onnistuu, mutta miten kotoutamme, siinä voi tulla haasteita, hän jatkoi.
Toisaalta vain osa turvapaikanhakijoista jää varsinaisesti kotoutettaviksi. Sisäministeriön tuoreen arvion mukaan noin 60–65 prosenttia turvapaikanhakijoista saa kieltävän päätöksen. Arvio perustuu viimeisen parin kuukauden keskimääräisiin hakijaprofiileihin ja tehtyihin pistokokeisiin.
Orpolta kysyttiin tilaisuudessa, voidaanko siis sanoa, että kaksi kolmasosaa hakijoista on siirtolaisia etsimässä parempaa elämää, ei niinkään turvaa.
– Noin voi sanoa, Orpo linjasi.
Arviot siitä, että Euroopan on löydettävä ratkaisut muuttoliikkeen hillitsemiseen parin kuukauden sisällä, on ministerin mukaan syytä ottaa vakavasti.
– Schengen-järjestelmä kaatuu, jos kriisiä ei saada hoidettua. Nyt jo kaikki myöntävät, että Schengen ei tällä hetkellä toimi.
Vapaan liikkuvuuden järjestelmän murtuminen ja Euroopan maiden itsekkäät ratkaisut kulkevat käsi kädessä. Orpo sanoi, että hänen mielestään aitojen pystyttäminen rajoille ei kuulu nykypäivän Eurooppaan.
________________________
Yle: Nerg: 60–65 prosenttia saa kielteisen turvapaikkapäätöksen
Nykyisillä turvapaikanhakijamäärillä Suomi tarvitsisi pikaisesti 10 000 majoituspaikkaa lisää.
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että arviolta 60–65 prosenttia turvapaikkaa hakeneista saa kielteisen päätöksen.
– On tehty arvioita siitä tällä hakijaprofiililla, joka nyt on tullut viimeisen kolmen–neljän kuukauden aikana. Pistokokeiden perusteella 60–65 prosenttia tulee saamaan kielteisen päätöksen, Nerg sanoo Ylen radiouutisten haastattelussa.
Turvapaikkahakemusten käsittelyä on pyritty nopeuttamaan muun muassa lisätyövoiman avulla. Nergin mukaan hakemukset pyritään käsittelemään määräajassa.
– Heinäkuussa alkoivat päivittäiset tulijamäärät kasvaa voimakkaasti. Elokuun hakijoiden osalta aletaan tekemään ensimmäisiä päätöksiä. Nopeutus tarkoittaa sitä, että kaikki hakemukset on määrä saada käsiteltyä kuuden kuukauden määräajassa.
EU-maiden ja useiden Afrikan maiden johtajat kokoontuvat tänään Maltalle etsimään ratkaisuja Eurooppaan suuntautuvaan valtavaan muuttoliikkeeseen. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Juha Sipilä.
Nerg sanoi Ylen radiouutisille aamulla, että Suomi haluaa Maltan kokoukselta kaikkien maiden sitoutumista pakolaiskriisin hoitamiseen – muutoin jokainen maa alkaa ratkoa ongelmia omalla tavallaan.
Nykyisillä turvapaikanhakijamäärillä Suomi tarvitsisi pikaisesti 10 000 majoituspaikkaa lisää.
– Olemme koko ajan tilanteessa, kun hakijamäärät ovat taas kääntyneet nousuun, että seuraavalle päivälle etsitään lisää tilaa. Majoituskapasiteetti riittää 27 000:lle ja 10 000 paikkaa tarvitaan lisää, Nerg sanoo.
________________________
MTV: Orpo: Ruotsin pitäisi harkita järjestelykeskuksen perustamista Etelä-Ruotsiin
Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan turvapaikanhakijoiden määrä on tällä hetkellä niin suuri, ettei vastaanottotiloja saada käyttöön sitä tahtia kuin ihmisiä tulee.
Sisäministeriö kertoi eilen, että Suomi valmistautuu turvapaikanhakijoiden teltta- ja konttimajoitukseen.
– Tämä on väliaikaista, mutta jos määrät pysyvät korkealla, sitä joudutaan käyttämään pitempäänkin, Orpo sanoi politiikan toimittajien aamiaistilaisuudessa.
Lokakuussa Eurooppaan tullut ennätysmäärä turvapaikanhakijoita näkyy nyt Suomessa. Turvapaikanhakijamäärät ovat kääntyneet Suomessa jälleen reippaaseen kasvuun.
Suuret turvapaikanhakijamäärät ovat vieneet Ruotsin kyvyn ottaa turvapaikanhakijoita äärirajoille. Orpo arvioi, että yksi syy turvapaikanhakijoiden määrien kasvuun Suomessa on se, että Ruotsissa on niin paljon turvapaikanhakijoita.
– Ruotsin pitäisi vielä harkita järjestelykeskuksen perustamista Etelä-Ruotsiin. Se tietenkin siirtää paineen Tanskalle ja sen jälkeen Saksalle, mutta se on ainut tie tilanteen ratkaisemiseksi, Orpo sanoi.