Yle: Poliisia tarvitaan Hennalan hätämajoituksessa lähes päivittäin: "Jännitteitä on paljon" 11.11.2015
Poliisi kutsutaan keskimäärin kuudesti viikossa Lahden Hennalaan selvittelemään hätämajoituksen asukkaiden kahnauksia. Poliisin mukaan jännitteitä kasvattaa se, että osa asukkaista on opetellut suomalaisille juomatavoille.
Lahdessa Hennalan vastaanottokeskuksesta on muodostunut lyhyessä ajassa Hämeen poliisille vakiopaikka. Järjestyksenvalvontaan liittyviä tehtäviä tulee poliisille Hennalaan lähes päivittäin, joskus useampiakin samana päivänä.
– Kun vastaanottokeskus perustettiin, siellä käytiin viikossa pari kertaa. Nyt, kun turvapaikanhakijoita on tullut enemmän, käyntejä on viikoittain keskimäärin kuusi, sanoo komisario Pekka Kokkonen.
– On vuorokausia, jolloin Hennalassa käydään monta kertaa, ja sitten taas päiviä, jolloin ei tarvitse käydä kertaakaan, jatkaa Kokkonen.
Hennalaan poliisi sanoo menevänsä aina hätämajoitusta ylläpitävän Suomen Punaisen Ristin pyynnöstä.
– Vastaanottokeskuksessa asuvien keskinäinen häiriökäyttäytyminen on yleisin syy, miksi poliisi Hennalaan menee, sanoo Kokkonen.
Ihmiset hermostuvat toisiinsa, alkoholi kärjistää yhteenottoja
Poliisin mukaan vastaanottokeskuksen asukkaiden välit kiristyvät usein silloin, kun he ovat nauttineet alkoholia.
– Useimmiten henkilöt ovat vain hermostuneet toisiinsa. Mukana on myös alkoholia, ja osa näkyy oppineen suomalaiset juomatavat, jatkaa komisario Pekka Kokkonen.
Useimmiten poliisi on pystynyt rauhoittamaan tilanteen puhumalla. Joitain turvapaikanhakijoita on kuitenkin tuotu laitokselle selvittämään päänsä.
Ainakin kerran turvapaikanhakijoiden keskinäisestä välienselvittelystä on kirjattu rikosilmoitus pahoinpitelystä.
– Siellä on suuri määrä asukkaita, ja jännitteitä on paljon. Poliisitoimintaan tällä on hyvin työllistävä vaikutus, sanoo Kokkonen.
Poliisin mukaan käyntejä Heinolan vastaanottokeskukseen on ollut vähemmän kuin Lahden Hennalaan.
– Se on fakta. Toisaalta Heinolan vastaanottokeskuksen historia on myös Hennalaa lyhyempi ja asukkaita on vähemmän, Kokkonen muistuttaa.