torstai 14. huhtikuuta 2011

YLE: Murhatuomio säilyi hovissa

YLE Etelä-Karjala: Murhatuomio säilyi hovissa 14.4.2011

Maannaisensa murhasta tuomitun pakistanilaismiehen elinkautinen tuomio säilyi hovioikeudessa. Kouvolan hovioikeus piti tekoa harkittuna, mutta toisin kuin Etelä-Karjalan käräjäoikeus, ei erityisen raakana.

Hovioikeus katsoi, että puolustuksen vastakkaisista perusteluista huolimatta tekoa voidaan pitää murhan tunnusmerkit täyttävänä.

Pakistanilaismies murhasi naisen teräaseella yksityisasunnossa Lappeenrannassa marraskuussa 2009. Mielentilatutkimuksen mukaan surmalle oli useita mahdollisia motiiveja, joista yhdeksi esitettiin niin sanottua kunniamurhaa.


____________________________________________________

Etelä-Saimaa: Elinkautistuomio pakistanilaisnaisen murhasta pysyi

Pakistanilaisnaisen murhasta käräjäoikeudessa elinkautisen vankeusrangaistuksen saanut Javed Igbal ei saanut Kouvolan hovioikeudessa lievennystä tuomioonsa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden puolisen vuotta sitten lukema tuomio pysyy näin ollen voimassa.

Igbal surmasi entisen vaimonsa marraskuussa 2009 Lappeenrannassa, jossa molemmat asuivat.

Surmassa oli viitteitä kunniamurhasta. Poliisi ei sellaisia piirteitä tapauksessa kuitenkaan todennut.

Kihlakunnansyyttäjä Markku O. Ahonen luonnehti veritekoa rituaaliteurastukseksi ja murhaksi. Puolustusasianajaja Heikki Lampela piti tapausta vain tappona.

35-vuotias Igbal meni tapaamaan naista, joka oli kylässä ystäviensä luona. Hänellä oli tieto, että nainen oli jättämässä uuden perheensä. Igbal ja nainen olivat eronneet vuonna 2007.

Hän ehti keskustella naisen kanssa puolisen tuntia ennen surmaa, jonka toteutti aiemmin kaupasta hankkimallaan ja mukana olleella veitsellä. Hän katkaisi sillä naisen kaulan.

Surman jälkeen mies pakeni sukkasillaan asunnosta, otti taksin ja ajoi sillä Helsinkiin. Hänellä oli mukanaan kaikki rahavaransa. Matkan aikana hän hankki Kouvolasta uudet kengät.

Hän yritti paeta lentokoneella maasta, mutta poliisi sai hänet kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalta, kun mies istui jo lentokenttäbussissa matkalla Tallinnan koneeseen.

Viime huhtikuisen käräjäoikeuskäsittelyn jälkeen Igbalille tehtiin mielentilatutkimus. Siinä hänet todettiin syyntakeiseksi ja tuomio tuli siis viime lokakuussa.

Käräjätuomari Ulla Mäkinen perusteli tuolloin tuomion ankaruutta teon raakuudella.

— Teko osoittaa erityistä raakuutta. Uhri on ollut puolustuskyvytön, totesi Mäkinen.