tiistai 17. elokuuta 2010

Keskisuomalainen: Sinnemäki: "Talous ei ole nollasummapeliä"

Keskisuomalainen: Sinnemäki: "Talous ei ole nollasummapeliä" 17.8.2010

Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) ei sulata SDP:n arviota, jonka mukaan Suomi ei tarvitsisi työperäistä maahanmuuttoa seuraavan neljän vuoden aikana. Sinnemäki muistuttaa, että talous ei ole nollasummapeliä, jossa työpaikkojen määrä on vakio.
-Yritysten tarpeet ovat hirveän yksilöllisiä. Joissain päin Suomea tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa sellaisillakin alueilla, joissa on työttömyyttä, Sinnemäki sanoo.
-Kysymys on kyvystä kasvaa ja reagoida. Siitä, että työmarkkinat ovat mahdollisimman avoimet, on hyötyä yrityssektorillemme.

Työministerin mukaan työnantajilla kannattaa olla valmiudet monipuoliseen rekrytointiin. Se tarkoittaa uskallusta ottaa töihin sekä maahanmuuttajataustaisia että kantasuomalaisia työttömiä ja tarvittaessa hakea työvoimaa Suomen rajojen ulkopuolelta.
-Ilman muualta tulleita emme olisi pärjänneet niin hyvin nousukauden vuosina. Samanlaiseen kasvuun ei olisi ylletty, jos ei olisi löytynyt insinöörejä, bussikuskeja tai metalli- ja rakennusalan ammattilaisia.

Kylmäävät luvut

Kylmät faktat kertovat kuitenkin karua kieltään erityisesti tämän hetken nuorisotyöttömyydestä. Kesäkuussa työttömänä oli yli 39 000 alle 25-vuotiasta koko Suomessa. Sinnemäki tiedostaa tilanteen ja toteaa, että nyt on aika toteuttaa tehtyjä suunnitelmia.
-Joukko on pienentynyt noin tuhannella vuoden takaisesta, joten tässä mielessä suunta on oikea, hän näkee.
-Nuorten kannalta toiveikkaana pidän sitä, että kun työmarkkinat alkavat vetää, niin yleensä myös nuorille tulee kysyntää.

Vaikka työttömyysluvut ovat korkeita, Sinnemäki kehuu silti hallituksen tekoja. Hänen mukaansa reilulle kolmelle nuorelle neljästä pystytään löytämään työ-, opiskelu- tai harjoittelupaikka kolmen kuukauden sisällä työttömyyden alkamisesta. Tavoitteena on edelleen nopeuttaa nuorten sijoittumista.
-Ensi vuoden talousarvion kannalta tärkein asia on, että pystytään varmistamaan työ- ja elinkeinotoimistoihin riittävä maara ihmisiä töihin, jotta nuoret saavat riittävästi neuvontaa omaan tilanteeseensa.
Sinnemäen mukaan nuoria työttömiä on tänä vuonna viime vuoden tapaan keskimäärin noin 35 000. Hän uskoo, että ensi vuonna päästään alle 30 000:n.

Toinen puoli ikävissä työttömyysluvuissa on Sinnemäen mukaan se, että tällä hetkellä työttömänä olevat ovat pääsääntöisesti eri nuoria kuin viime vuonna.
-1900-luvun alun lamasta erotaan ehkä siinä, että nyt on ollut liikettä työmarkkinoilla ja aktiivista politiikkaa on tehty.

Keinoina ovat olleet muun muassa ammatillisten koulutuspaikkojen lisääminen, työpajojen ja Ammattistartti-koulutuksen kehittäminen sekä toukokuussa käyttöön otettu Sanssi-kortti, jonka avulla yritykset voivat saada palkkatukea nuorten työllistämiseen.

Vihreät kannattaa puolueena perustuloa. Olisiko se Sinnemäen mielestä ratkaisu korkeaan työttämyyteen?
-Se sisältää ajattelun, että vähäisestäkin työteosta jää ihmiselle käteen rahaa. Että omalla työllä rahan ansaitseminen on kannattavaa. On järkevää arvioida, että se vaikuttaisi tehdyn työn määrän kannalta myönteisesti, Sinnemäki sanoo.