Iltalehti: Tutkija: Thaipoimijoiden kohtelu lähentelee ihmiskauppaa 16.9.2010
Suomessa työskentelevät thaimaalaiset maahanmuuttajat ovat äärimmäisen turvattomassa asemassa.
Marjanpoimijoiden palkat ja työolot lähentelevät pakkotyötä ja ihmiskauppaa, sanoo Thaimaan siirtotyöläisten liiton tutkija.
Poimijat tekevät 14-20 tunnin työpäiviä jopa kolme kuukautta yhtäjaksoisesti ilman vapaapäiviä. Suomen sosiaaliturva ja työlainsäädäntö eivät koske heitä, koska poimijat luokitellaan yrittäjiksi.
- Kuumimman sesongin aikana kovimmat poimijat lähtevät metsään yhdeltä aamulla ja palaavat sieltä iltayhdeltätoista, tutkija Junya Yimprasert kertoo.
Enimmillään thaimaalaisille jää käteen kesän jälkeen parituhatta euroa, mutta jotkut ovat jääneet jopa tuhat euroa tappiolle. Heidän on maksettava matkojen lisäksi välittäjille ja suomalaisille yrityksille muun muassa viisumijärjestelyistä, matkoista ja ylläpidosta. Tätä varten on lähes aina lainattava rahaa.
Jos poimija työskentelee vajaat kolme kuukautta, hänelle jää liiton mukaan keskimäärin kolmisen viikkoa aikaa tienata itselleen sen jälkeen, kun kulut on maksettu.
Raskas työ, huono hygienia
Poimijoiden asuin- ja hygieniaolot ovat huonot. He asuvat liian ahtaasti, ja heillä ei ole yleensä muita tiloja kuin nukkumahuone. Asuintilat ovat usein likaisia ja tunkkaisia, eikä sairaille ole omia osastojaan, kertoo thaipoimijoiden luona vieraillut Yimprasert.
Tutkija ei kahden viikon aikana käynyt yhdessäkään leirissä, jossa olisi ollut edes ensiapupakkausta, saati ensiaputiloja.
Poimijat työskentelivät usein sairaina. Työt keskeytettiin vain pahimpien rankkasateiden ajaksi, ja monet poimivat syödessäänkin. Lisäksi monien varusteet ja vaatetus olivat puutteellisia.
- Yksi poimijoista kertoi, että oli pakko poimia koko ajan, sillä muuten hän olisi paleltunut.
Olot parantuneet vähän
Yimprasertin mukaan marjanpoimijoiden olot ovat kuitenkin parantuneet vuosien varrella. Osa yrityksistä on esimerkiksi taannut poimijoiden matkalainoja tai lakannut veloittamasta päivittäisiä kuluja niiltä, jotka eivät kykene työskentelemään.
Tutkijan mielestä paljon muutakin pitäisi tehdä. Poimijoiden majoitustiloihin olisi saatava pesukoneita, kuivaustiloja, suihkuja ja ruokailutiloja. Yritysten pitäisi myös varmistaa, ettei kukaan jää velkoihin kesätyönsä jälkeen.
- Jolleivät palkkiot ja olosuhteet parane, thaimaalaiset eivät enää tule tänne. Poimijoita aletaan luultavasti lähivuosina tuoda Vietnamista, Kambodzhasta ja Indonesiasta.
Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n juristin Anu-Tuija Lehdon mukaan poimijoiden oloihin on lähes mahdotonta puuttua, sillä heidät luokitellaan Suomessa yrittäjiksi. Poimijat eivät kuitenkaan voi myydä keräämiään marjoja ulkopuolisille eivätkä neuvotella niiden hinnoista.
Tästä huolimatta yritykset eivät tunnusta, että ne olisivat tehneet sopimuksia marjanpoimijoiden kanssa.