tiistai 11. tammikuuta 2011

Verkkouutiset: Iloniemi: Harmaalla taloudella on monta sävyä

Verkkouutiset: Iloniemi: Harmaalla taloudella on monta sävyä 11.1.2011

Suomessa käydään nyt näyttävää taistelua harmaata taloutta vastaan.

Tuorein vastaisku on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n, Rakennusteollisuus RT:n sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan pyrkimys saada oman alan yrittäjänsä kuriin. Toki Mara korostaa, että ongelmana ovat yritykset, jotka eivät ole MaRan jäseniä.

MaRa on laskenut, ettei Suomessa voi myydä pitsaa alle kuudella eurolla. Maran laskelmissa kolmasosan tuosta kulusta aiheuttavat työvoimakulut. Kun laskee yrittäjälle työvoimakulun jää vaikutelma, että MaRan mielestä yrittäjä ei ilmeisesti saa riistää itseään.

Harmaa talous on eittämättä ongelma, merkittävä sellainen. Mutta ongelma on myös se tapa millä sitä nyt ollaan laittamassa kuriin.

Suomessa harmaata taloutta käsitellään yksinomaan rikollisuuden muotona. Ilmiönä se on kuitenkin paljon monimuotoisempi. Harmaan talouden haitat ovat tunnettuja: se vääristää kilpailua, vie valtiolta verovaroja ja vie työntekijöiden oikeuksia.

Mutta sen haitat eivät ole aivan niin yksioikoisia kuin ensi silmäyksellä näyttää. Harmaa talous on käteistaloutta. Käteistalous taas ruokkii kulutusta, luo työpaikkoja ja lisää valtion tuloja arvonlisäveron kautta.

Harmaa talous on myös paljolti maahanmuuttajataloutta. Pitseriat ja rakennustyömaat ovat portti suomalaiseen yhteiskuntaan. Ja jossainhan näiden maahanmuuttajamiesten on oltava, mieluummin kai kebabia veistämässä tai lankkua höyläämässä kuin sossun jonossa.

On tietysti päivän selvää, ettei Suomen maahanmuuttajakysymystä voida ratkaista sillä, että tuhannet liikkuvat laillisuuden rajamailla. Mutta ei Suomen harmaan talouden ongelmiakaan voida ratkaista sillä, että vain eri kirjain-ryhmien ketjuravintolat saavat myydä jäsenetupitsaa. Maassa on jotain pahasti vialla, jos ongelmaksi koetaan etninen yksityisyrittäjyys.

Vielä 1990-luvun alussa jokaisessa suomalaisessa kaupungissa oli tiettyjä paikkoja, joista tiesi käydä hakea pimeää pulloa. Minkään asteen poliisivalvonta ei ongelmaa poistanut. Sen poisti Alkon ja ravintoloiden pidentyneet auki-oloajat.

Onko syy harmaaseen talouteen se, että Suomeen saapuu paljon rikollisen mielenlaadun omaavia henkilöitä, vai pitäisikö pohtia sitä, miksi tässä maassa pienyrittäminen on tehty niin vaikeaksi, että se kannattaa vain hämärän rajamailla.