sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Keski-Uusimaa: Suklaata persuilta

Keski-Uusimaa, kolumni: Lauri Nurmi: Suklaata persuilta 23.1.2011

Ammattikunnalla nimeltä toimittajat on ongelma. Sen nimi on, miten suhtautua perussuomalaisiin. Eiväthän perussuomalaiset ole rasisteja – he ovat maahanmuuttokriittisiä. Jälkimmäinen ilmaus edustaa poliittisen korrektiuden perinnettä, joka naurattaisi, elleivät sen seuraukset olisi huolestuttavia.

Timo Soinia oli luvallista moittia populismista ja rasismilla leikittelystä niin pitkään, kunnes puolueen kannatus alkoi nousta. Kun perussuomalaisten gallup-kannatus huitelee 15 prosentissa, iso osa toimittajista on muuttunut puudeleiksi, jotka hemmottelevat Soinia kuin pientä vauvaa. Osuvasta vertauksesta kiitän SDP:n Nato-tätiä Liisa Jaakonsaarta.

Mutta osaavat persut olla vastavuoroisiakin: he hemmottelevat toimittajia tarjoilemalla herkullisia otsikoita. Ja mehän elämme pinnallisen lööppijournalismin kukoistuskautta, jonka vaatimukset ovat pehmentäneet monien toimittajien uutisselkärangan. On kiva päästää ääneen rakkikoira, kun se haukkuu korkeassa asemassa olevaa ministeriä tai virkamiestä. Nämä jälkimmäiset tuntevat usein asioiden yksityiskohdat ja tietävät, että yksinkertaistukset edustavat älyllistä yksinkertaisuutta.

Perussuomalaisten keravalainen eduskuntavaaliehdokas Jouni Tirkkonen tietää, että toimittajat ovat persoja makealle. Hän lähetti Keski-Uusimaan toimitukselle jouluviikolla laatikollisen Fazerin sinisiä konvehteja. Kortissa luki: ”Perussuomalaiset, Kerava.” Tästäkös riemu repesi lumisen uutispäivän aamuna. ”Uskaltaako näitä syödä?” ”Saako näistä poliittisen tartunnan?”

Leikinlasku pääsi vauhtiin, mutta vitsien sisään oli verhoutunut totuuden siemen. Monet toimittajat pitävät itseään humaaneina ja avarakatseisina. Perussuomalaisten lietsoma vastakkainasettelu ja impivaaralaiset yksinkertaistukset ovat tälle osalle journalistien ammattikuntaa myrkkyä, koska humaani toimittaja tuntee työnsä kautta sen, ettei elämä ole mustavalkoista. Timo Soini kosiskelee rasismiin taipuvaista kansanosaa taitavasti. Soini on valtiotieteiden maisteri – siis koulutettu ja älykäs (vaikka nämä kaksi ominaisuutta eivät läheskään aina kulje käsikkäin).

Soini kävelee kaupungilla jalkapallojoukkue Millwallin kaulaliinassa. Brittiseura tunnetaan faneistaan, jotka tappelevat, riehuvat eivätkä pidä tummaihoisista pelaajista. Millwallin kannattajilla on yhteyksiä poliittiseen äärioikeistoon, joten seuran julkinen kannattaminen on selvä viesti – myös täällä Suomessa. Sanoja ei siis tarvita.

Eikä Soini sanoja tässä yhteydessä pystyisi käyttämään, koska ne olisivat liian paljastavia. Viisas poliitikko osaa tarvittaessa olla hiljaa. Millwallin logossa ärjyy leijona – samanlainen eläin on tatuoitu monen perussuomalaisten potentiaalisen äänestäjän iholle.