maanantai 31. tammikuuta 2011

Keskisuomalainen: Valtuusto päätti: Kinnula ei ota pakolaisia

Keskisuomalainen: Valtuusto päätti: Kinnula ei ota pakolaisia 31.1.2011

Valtuusto päätti Kinnulassa äänin 12-5, ettei kuntaan oteta pakolaisia.

Ratkaisu syntyi reilun puolen tunnin keskustelun jälkeen. Päätöksentekoa oli seuraamassa viitisenkymmentä kuntalaista.

Kinnulassa on harkittu kongolaisten kiintiöpakolaisten ottamista jo viime talvesta lähtien.


_____________________________________________________

Kotiseudun Sanomat: Kunnanvaltuusto ei ottanut kiintiöpakolaisia Kinnulaan

Kinnulan kunta ei ota vastaan kongolaisia kiintiöpakolaisia. Asia ratkesi kunnanvaltuustossa äänin 12-5. Tulos oli odotettu, sillä kunnanhallitus oli yksimielisesti esittänyt valtuustolle pakolaishankkeen kaatamista. Paljon kohua herättänyt pakolaisasia veti valtuustosaliin ennätysmäärän yleisöä.

Pentti Peltonen (sd.) esitti valtuustossa, että Kinnulaan otettaisiin pakolaisia. Hänen ryhmätoverinsa Virpi Piispanen kannatti esitystä.

Äänestyksessä pakolaisten ottamisen kannalle asettuivat myös kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ilpo Leppänen (kesk.), Aulis Hämäläinen (kesk.) ja Olavi Tuikkanen (sd.). Muut valtuutetut vastustivat asiaa.

Pakolaisasian ratkeaminen kieltävään kannanottoon tuntui etukäteen selvältä. Niinpä valtuusto keskustelikin pakolaisista vain vajaat puoli tuntia.

Tyrmäysisku kuntastrategialle
Pentti Peltonen aavisteli jo tulevaa ja sanoi heti avauspuheenvuorossaan, että kielteinen päätös tulee tyrmäämään Kinnulan kuntastrategian, jonka mukaan kunta säilytetään itsenäisenä, elinkeinorakennetta monipuolistetaan ja hoiva-alaa pidetään painopistealueena.

Peltonen piti pakolaisten ottamista luovimpana hankkeena, mitä Kinnulassa on aikoihin esitetty. Hän huomautti, ettei kunnan imago ole huonontunut missään kunnassa, jonne on otettu pakolaisia, eikä missään ole menty myöskään taloudessa miinukselle pakolaisten takia.

— Valtuuston tehtävänä ei ole vahvistaa kuntalaisten ennakkoluuloja, vaan hankkia kaiken aikaa uusia tietoja ja taitoja, Peltonen ilmoitti.

Vastustajat perustivat näkemyksensä ennen muuta siihen, että hanketta oli valmisteltu huonosti, vaikka pakolaisten vastaanottamisesta oli alettu puhua jo toista vuotta sitten. Lasse Kröger (kesk.) ihmetteli, miksei pakolaisasiaa tuotu jo aiemmin valtuustoon. Esko Pelkonen (kesk.) valitti sitä, että todelliset selvitykset oli jätetty viime tinkaan.

— Olisimme tarvinneet kotouttamisohjelmaa ja tietoa siitä, paljonko kuntaan tarvitaan lisää työntekijöitä pakolaisten takia, Pelkonen korosti.

Anitta Hakkarainen (kok.) kaipasi myös kotouttamissuunnitelmaa valtuuston hyväksyttäväksi.

— Minua on koko ajan häirinnyt se, että puhutaan vain pakolaisten tuomista tuloista, mutta menopuolta ei ole lainkaan esitelty.