torstai 27. tammikuuta 2011

YLE: Suomalaisten muslimien arjesta ensimmäinen kirja

YLE Kulttuuri: Suomalaisten muslimien arjesta ensimmäinen kirja 27.1.2011

Suomessa asuvien muslimien arjesta ja sopeutumisen ongelmista on valmistunut ensi kertaa teos, joka pyrkii antamaan käytännön ratkaisuja sekä muslimeille että kantaväestölle. Kirjan kirjoittaja on Suomessa yli 15 vuotta asunut Husein Muhammed, joka työskentelee maahanmuuttajien asianajajana. Teoksessaan Muhammed ottaa kantaa muun muassa kaikille koululaisille yhteisen uskonnonopetuksen puolesta.

Vaikka muslimeja on Suomessa edelleen vain alle prosentti väestöstä, aiheuttavat monet islamin uskon säännöt käytännön ongelmia. Maahanmuuttajien lakimiehenä toimiva Husein Muhammed kokosi työssään keräämänsä kokemukset kirjaksi, sillä islamin uskosta suomeksi kertovat teokset ovat tähän asti olleet yksinomaan teoreettisia tai teologisia.

- Osittain ne ovat myös puhtaasti minun mielipiteitäni, mutta ne pohjaavat pääosin keskusteluihin eri tavalla uskontoaan harjoittavien kanssa. Joukossa on myös sellaisia, jotka eivät millään lailla harjoita uskontoaan. Olen pyrkinyt valaisemaan heidän kohtaamiaan ongelmia ja käytännön juristina annan sitten niiden pohjalta ratkaisuehdotuksia.

Erivapaudet johtavat suvaitsemattomuuteen

Husein on sitä mieltä, että erivapauksien antaminen muslimeille kovettaa yhtäältä kantaväestön asenteita muslimeita kohtaan ja toisaalta vaikeuttaa maltillisten muslimien kotoutumista. Lakimiehenä Muhammed painottaa sitä, että laki on kaikille sama.

- Eikä siinä pidä tehdä mitään erivapauksia. Täytyy myös muistaa, että jos lähes kaikki muslimit haluaisivat erivapauksia, niin sitten meillä olisi todella suuria ongelmia. Ne, jotka haluavat erivapauksia, ovat yksittäistapauksista eivätkä vastaa muslimeita yleisesti.

Suvivirrestä ja joulukuvaelmasta Muhammedilla on selvä näkemys – valtaosa muslimeista eivät niistä loukkaannu, joten jos niistä päätetään luopua, ei pitäisi vedota muslimeihin. Suurempi ongelma Muhammedin mielestä on se, että joissain kouluissa muslimilapsille on annettu vapautus jopa niiltä historiantunneilta, joissa käsitellään kristinuskoa.

- Olen sitä mieltä, että pitäisi ehdottomasti olla kaikille yhteinen aine, jossa käsiteltäisiin kaikkia eri uskontoja. Nykyinen eriytetty uskonnonopetus ei ole ollenkaan hyvä lähtökohta sille, että me joudumme tai saamme elää tällaisessa monikulttuurisessa yhteiskunnassa, painottaa Muhammed.

Islaminuskon opettajat ovat epäpäteviä

Suomessa on perusopetuslain mukaan oikeus saada tunnustuksetonta uskonnonopetusta. Islamin opetus on tällä hetkellä kuitenkin epäpätevien uskonnollisten opettajien varassa.

- Voi olla että uskonnonopetuksessa ei nouse esille islamin monimuotoisuus vaan mahdollisesti jokin konservatiivinen versio. Lisäksi muslimioppilaat laitetaan automaattisesti uskonnonpetukseen, vaikka ei olekaan uskontoaan aktiivisesti harjoittava. Jotkut vanhemmat ovat olleet järkyttyneitä siitä, että vaikka ovat itse lähteneet oman vakaumuksensa takia pakoon ääri-islamilaisesta maasta, niin sitten täällä onkin lapsille pakollinen uskonnonopetus kouluissa, Muhammed kertoo.

Husein Muhammedin Yhtä erilaiset – Islam ja suomalainen kulttuuri (Teos-kustantamo) ilmestyy helmikuun ensimmäisellä viikolla.