keskiviikko 19. tammikuuta 2011

YLE: Vantaa painii pakolaisongelmansa kanssa

YLE Helsinki: Vantaa painii pakolaisongelmansa kanssa 19.1.2011

Vantaan kaupungin päätös olla ottamatta kiintiöpakolaisia vastaan ei ole tuottanut toivottua tulosta. Vantaa päätti vajaa vuosi sitten, että se ei ota kahteen vuoteen vastaan kiintiöpakolaisia, koska kaupungilla ei ole tarpeeksi resursseja hoitaa kasvavia pakolaismääriä.

Viime vuonna Vantaalle saapui 166 pakolaista, kun edellisenä vuonna heitä tuli 38 vähemmän. Suurin osa oleskeluluvan saaneista pakolaisista on saapunut Vantaalle itsenäisesti muualta Suomesta.

Vantaan kaupungilta kerrotaan, että yhtä sosiaalityöntekijää kohden on 70 pakolaisperhettä, kun sopiva määrä olisi 40. Kaupungin mukaan tilanne on kestämätön.

Vantaan psykososiaalisten palveluiden päällikkö Anna Cantell-Forsbomin mukaan pakolaisilla on pulaa isoista perheasunnoista.

- Meillä on 30 perheenyhdistämistä odottamassa päätöstä. Jos osakin päätöksistä tulee takaisin myönteisinä, niin meille hoidettavaksi monijäsenisiä ja isolapsisia perheitä. On vaikeaa löytää tarpeeksi tilavia ja hyviä asuntoja pakolaisille, listaa psykososiaalisten palveluiden päällikkö Anna Cantell-Forsbom.

Lisäksi Cantell-Forsbom harmittelee maahanmuuttajien työllisyyttä, mikä on hänen mukaansa hävettävän huono. Myös suomen kielen koulutusta ei ole riittävästi tarjolla.

Vantaan kaupunki punnitsee tämän vuoden lopulla uudelleen, alkaako se ottaa kiintiöpakolaisia vastaan.

Naapurikaupunki Espoo otti vastaan viime vuonna 23 kiintiöpakolaista. Pääkaupunki Helsinki ottaa vastaan yksittäisiä kiintiöpakolaisia.