lauantai 22. tammikuuta 2011

Kouvolan Sanomat: Ilman kieltä on paha kotoutua

Kouvolan Sanomat, pääkirjoitus: Ilman kieltä on paha kotoutua 22.1.2011

Kouvolan kaupungin talousahdinko uhkaa tuottaa lyhytnäköisiä päätöksiä. Yksi esimerkki on maahanmuuttajien suomen kielen opiskeluun valmentava koulutus. Tulokselliseksi ja tarkoituksenmukaiseksi koettu koulutus jäi vajaan vuoden mittaiseksi kokeiluksi, kun rahoitus loppui.

Luku- ja kirjoitustaidottoman maahanmuuttajan mahdollisuudet osallistua kaikille tarkoitettuun koulutukseen ovat olemattomat. Täyttä utopiaa on myös tällaisen henkilön työllistyminen. Edes tavanomaiseen työvoimakoulutukseen osallistuminen ei onnistu ilman suomen kielen perustaitoja.

Valmentava koulutus tarjosi varsinaisten kieliopintojen lisäksi suomalaiseen elämänmenoon ja yhteiskuntaan liittyvää tietoa. Tieto on välttämätön edellytys kulttuurien onnistuneelle kohtaamiselle.

Koulutuksen järjesti kaupungin sosiaalitoimi, mutta viulut maksoi työvoimaviranomainen: opettaja rekrytoitiin palkkatuen turvin. Tuen päätyttyä koulutuksen järjestäjä kurkisti rahakirstuunsa ja totesi sen tyhjäksi.

Kielikoulutuksen tarpeesta vallitsee yksimielisyys sosiaali- ja sivistystoimen sekä työvoimaviranomaisten kesken. Kouvolan kaupungin maahanmuutto-ohjelman mukaan maahanmuuttajalle tulisi taata pääsy suomen kielen ja kulttuurin opetukseen kuukauden kuluessa asianomaisen saapumisesta kaupunkiin.

Nyt pitäisi siis vain päättää, miten koulutuksen rahoitus järjestetään. Kysymys ei ole isoista summista. Kalliimmaksi tulee, jos koulutusta ei järjestetä. Ilman kieltä on paha kotoutua.

Irma Jäppinen